IMG_5039 Всемирното Православие - В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ ЧОВЕК СЕ НАУЧАВА ДА РАЗЧИТА ЕДИНСТВЕНО НА БОГА (ИЛИ ЗА ШЕСТ ДНИ ПЕША ОТ СОФИЯ ДО РИЛСКИ МАНАСТИР)

И тази година на 1 август – в началото на Богородичния пост – трима столични свещеници   ик. Ангел Ангелов, о. Методий и о. Дамян, начело на внушителна група християни, сравнително добре екипирани и най-вече решени да изпитат и укрепят вярата си, поеха пеша по поклонническия път София – Рилски манастир.

В словото си след св. Литургия и водосвета, полагащ се за този ден, иконом Ангел Ангелов, протосингел на св. Софийска митрополия каза: „Не знаем, доколко ще ни стигнат силите – ще молим св. Богородица и св. Йоан Рилски за помощ да имаме благоприятно време, да се насладим на красотата на Рилската планина, на беседите край огъня, на езерните молитви на светителя Николай Велимирович, да паднем във възторга си пред нашия Небесен Отец. Вярвам, че тази година славният поклоннически път София-Рилски манастир ще се повтори още по-силно. Когато има духовно пътуване, има и цел. Нашата цел е да осветим с шествието си трите планини, през които ще минем: Витоша, Верила и Рила, да направим водосвет на едно от 7-те Рилски езера и най-вече – да се поклоним пред нетленните мощи на всебългарския покровител св. Йоан Рилски Чудотворец. Маршрутът ни се доближава до изминатия през 1469 г. път от нашите предци: шествието, върнало мощите на св. Йоан Рилски в неговата св. обител. По древна традиция ще понесем Кръста – оръжието на християните, с него ще победим. С този Кръст Господ прикова всяко страдание. Искаме това пътешествие да бъде едно динамично богослужение - с канона на св. Богородица и акатиста на св. Йоан Рилски.”

Надежда Савова, една от участничките в поклонническия път „Рилският чудотворец”, е уверена, че е добре понякога хората да оставят своя привиден комфорт , за да изпитат себе си. Когато човек е на път, при това на такъв дълъг път, той няма обикновената сигурност, в този момент изцяло се оставя в Божиите ръце. Разбира се, той не е сам, около него има и други хора, тръгнали към целта, които могат да му помогнат, но на които може да се наложи и той да помага.

Началото на поклонническия път „Рилският чудотворец” беше положено миналата година, като инициатива на Магистърска програма „Християнско поклонничество” в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски” и столичния храм „Св. София”, с благословението на св. Софийска митрополия. Поклонническото пътуване има подкрепата на Столична община и нейното звено „Туристическо обслужване”.

В първия ден на м. август, когато Православната църква отбелязва  празника Произхождение (изнасяне) на Честния животворящ Кръст Господен, в столичния храм „Св. София” беше отслужена св. Литургия и водосвет за освещаване и предпазване от всяко зло, като специално бяха споменати участниците в поклонническия път. Оттук с литийно шествие, съпроводено с хоругви, икони и пеене на тропари, начело със св. Кръст, групата се отправи към храм „Св. Георги Победоносец – Ротондата”, откъдето през 1469 г. е тръгнало шествието, връщащо мощите на св. Йоан Рилски в неговия манастир.

От 1 до 6 август, изминавайки пеш разстоянието от „Златните мостове” на Витоша, през съседната планина Верила до целта: светинята на България - Рилския манастир- християнските поклонници, предприели този подвиг, ще трябва да преодолеят опасността от типичните за сезона гръмотевични бури по билата, нощуването на открито, поста, умората, да понасят теготите си един другиму и преди всичко – да бъдат молитвено заедно, за да пристигнат в крайната точка – Рилската св. обител, за великия празник Преображение Господне, обединени в един дух, подобно на малка Христова Църква.

На добър час, с Божията помощ!

 

 1.JPG - 81.74 Kb

 Св. Кръст – знамето на християните

 

 1a Всемирното Православие - В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ ЧОВЕК СЕ НАУЧАВА ДА РАЗЧИТА ЕДИНСТВЕНО НА БОГА (ИЛИ ЗА ШЕСТ ДНИ ПЕША ОТ СОФИЯ ДО РИЛСКИ МАНАСТИР)

Водосвет в храм „Св. София”

 

 2.JPG - 88.66 Kb

 Иподякончетата Йоан и Евтимий са също между поклонниците -

до тях Георги Балабанов - редактор на електронен сайт "Православна младеж" 

 

 2a.JPG - 87.77 Kb

 Преди тръгване

 3.JPG - 96.34 Kb

 Молитва преди път пред Ротондата „Св. Георги”

 

 

 IMG_5041 Всемирното Православие - В ЕКСТРЕМНИ УСЛОВИЯ ЧОВЕК СЕ НАУЧАВА ДА РАЗЧИТА ЕДИНСТВЕНО НА БОГА (ИЛИ ЗА ШЕСТ ДНИ ПЕША ОТ СОФИЯ ДО РИЛСКИ МАНАСТИР)

 

 IMG_5047.JPG - 87.25 Kb

 

 IMG_5055.JPG - 93.27 Kb

 

 IMG_5058.JPG - 91.63 Kb

 IMG_5062.JPG - 88.86 Kb

 

 IMG_5065.JPG - 89.23 Kb

 

 medien interes 1.JPG - 88.50 Kb

Медиен интерес 

 medien interes.JPG - 90.99 Kb

 

 ot Georgi_1.JPG - 70.99 Kb

 

 poklonnitsi i izpra6ta4i.JPG - 88.92 Kb