dsc_3021 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР На 19 октомври, когато отдаваме богослужебна почит на св. Йоан Рилски Чудотворец – великия наш небесен закрилник и покровител на целия български народ, по решение на Светия Синод на БПЦ - БП Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай възглави празничната архиерейска св. литургия в храма „Рождество Богородично” в Рилския манастир.  

С владиката съслужиха Преосвещените епископи Адрианополски Евлогий – игумен на Рилския манастир, Браницки Григорий – викарий на Българския Патриарх Неофит, Траянополски Киприян, викарий на Врачанския митрополит Калиник, Главиницки Йоан, Знеполски Арсений – викарий на Пловдивския митрополит Николай. Песнопенията изпълниха антифонно софийският хор „Св. Наум Охридски” с диригент протопсалт Андрей Касабов и гръцкият църковен хор от гр. Драма с диригент протопсалт Григорис Папаемануил.  

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай прочете Патриаршеско слово за празника на св. Йоан Рилски Чудотворец, в което Негово Светейшество Неофит, Патриарх Български и митрополит Софийски, честити празника, изразявайки „неизмеримо дълбокото ни преклонение и възторг пред подвига на инока от Рила планина, който с ангелоподобния си живот и с пълното си отречение от суетата на този свят успя да се издигне над всичко земно и тленно и да заслужи венеца на нетлението и светостта, който Господ е обещал на всички Свои ученици, свидетели и подражатели. И който венец е единствената истинска украса, която подобава на нас като чеда на нашия Небесен Отец”.

Митрополит Николай от свое име също честити празника на монашеското братство и на верния богомолен народ. „Ето, вече 10 века светлината на св. Йоан Рилски Чудотворец, на нашия преподобен отец и небесен покровител, надлъж и нашир озарява нашето мило Отечество, просвещава с вяра и богопознание, насърчава в добродетел благочестивия наш народ - каза архиереят на Пловдивска епархия. - Ние сме честити и благословени от Бога, че не сме сами, че за нас непрестанно бди, предстоейки пред Божия престол, имайки дръзновение пред Бога, нашият всебългарски закрилник, всебългарски светилник, нетленното българско кандило св. Йоан Рилски Чудотворец. По неговите молитви, благодатта на нашия Господ Иисус Христос, любовта на Бога Отца и общението със Светия Дух да пребъде с всички вас. Амин.”

Многолетствието провъзгласиха патриаршеският протодякон Иван Петков, митрополитският протодякон на Пловдивска епархия Илиян Александров и йеродякон Нектарий от Рилската света обител.

Хиляди хора от цялата страна бяха препълнили храма „Рождество Богородично”, за да присъстват на празничното богослужение и да се поклонят на светите мощи на св. Иван Рилски, просейки от все сърце с трепет, любов и благоговение неговата благодатна закрила. Те се включиха в тържественото литийно шествие, което начело със скъпоценните, нетленни и чудодейни св. мощи на Рилския чудотворец обиколи Рилската света обител.

Тяхното откриване и пренасяне на 19 октомври в епископския храм в София (тогава Средец) по времето на благочестивия български цар Петър в края на Х в. и многобройните, хиляди чудеса на изцеление и спасение, случили се оттогава до наши дни, става повод Църквата ни да избере този ден за прослава на св. Иван Рилски. През тази година се навършиха 1070 г. от успението му на 18 август 946 г.

Преподобни отче Йоане, моли Бога за нас!

dsc_3112 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР

 

 

 

 

dsc_3237 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР

 

 

 

 

dsc_3253 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР

 

 

 

 

dsc_3812 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА СВ. ЛИТУРГИЯ ПО ПОВОД ПРАЗНИКА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИР