БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

18 Всемирното Православие - БАЧКОВСКИ МАНАСТИР„Който е жаден, да дойде при Мене и да пие. Който вярва в Мене, из неговата утроба, както е речено в Писанието, ще потекат реки от жива вода” (Иоан 7: 37-38).

По столетна традиция на празника Преполовение, точно по средата между Великден и Петдесетница, в асеновградския храм Света Богородица – Благовещение" (известен още като Рибната църква), богослужението е особено тържествено.

640_806c715c168c4b14d3011afa39cb00b8 Всемирното Православие - БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

Бачково. Оригиналът на чудотворната икона "Св. Богородица Умиление" в Бачковския манастир се завръща при поклонниците. До края на месеца ще приключи реставрацията й и тя отново ще бъде изложена в църквата на обителта, научи "Стандарт" от игумена епископ Борис. Ще бъде направено всичко възможно светинята да е готова за Кръстовден, 14 септември, увери владиката. Като уточни, че все пак финалната дата зависи от майсторите.

21 Всемирното Православие - БАЧКОВСКИ МАНАСТИР

На 29 юли 2013 г., в деня когато Българската православна църква празнува паметта на св. Висарион Смоленски, братството „Св. арх. Михаил” при столичния катедрален храм „Света Неделя” осъществи поредното си поклонническо пътуване за тази година, като първо посети манастирския комплекс „Света Троица – Кръстова гора”, който се намира на територията на Пловдивска епархия, а след това и Бачковския ставропигиален манастир „Света Богородица”.

На Преполовение, точно по средата между Възкресение Христово и Петдесетница, което тази година се пада на 9 май,  по столетна традиция от асеновградския храм "Света Богородица - Благовещение" се изнася чудотворната икона на Света Богородица - Елеуса и с тържествено литийно шествие се пренася до Бачковския манастир. 

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре