640_806c715c168c4b14d3011afa39cb00b8 Всемирното Православие - БАЧКОВО СИ ВРЪЩА БОГОРОДИЦА

Бачково. Оригиналът на чудотворната икона "Св. Богородица Умиление" в Бачковския манастир се завръща при поклонниците. До края на месеца ще приключи реставрацията й и тя отново ще бъде изложена в църквата на обителта, научи "Стандарт" от игумена епископ Борис. Ще бъде направено всичко възможно светинята да е готова за Кръстовден, 14 септември, увери владиката. Като уточни, че все пак финалната дата зависи от майсторите.

 

Очаква се в манастира отново да пристигнат реставраторите от Атон за довършителни работи. Иконата св. Богородица Умиление се поправя в килия в обителта по решение на Светия синод, който от съображения за сигурност не позволи тя да бъде изнасяна. Остава да се сложи обковът, който да смени прогнилата рамка. Майсторът Ганчо Ганев разказа за "Стандарт", че е готов, само трябва да се монтира. Обковът е сребърен с позлата със сложна византийска орнаментика, 95 см на 68 см. Изработен е от 600 г сребро от най-висока проба 1000. Среброто е било дарено на манастира от бизнесмена Никола Добрев, бивш директор на Комбината за цветни метали (КЦМ) в Пловдив.

 

Ганев не за първи път е нает за високо отговорна работа. Той направи копие на чудодейната икона от Бачковския манастир за папа Йоан Павел II, който бе в България през 2002 г. След това получил писмо от Ватикана, че папата толкова харесал подаръка, че го е окачил в покоите си. Ганев е майсторът и на ковчежето, в което се съхраняват мощите на Йоан Кръстител в Созопол.

 

Чудотворната икона е най-голямата светиня на Бачковския манастир. Според преданието е творба на апостол Лука. Тя е в Бачковския манастир от началото на ХIV в. Според едни източници е подарена от братята грузинци Игнатий и Атанасий, а според други е "прелетяла" от грузински манастир заради проявено към нея небрежение и е "кацнала" в местността Клувията. Всеки втори ден на Великден има шествие до мястото, където е била намерена. Там има целебен извор (аязмо).

При повторното й полагане в манастира игуменът Борис ще направи благодарствен молебен. Копието, което в момента замества оригинала, ще се съхранява в олтара, съобщи епископът.

 

Доброволци вдигат изоставен манастир

 

 

Доброволци вдъхват живот на изоставения доскоро Мисловщички манастир "Успение Богородично" над трънското село Велиново. Смята се, че светата обител е строена във времето на Втората българска държава. Преди две години Светлозар Стоянов, богослов и фотограф, заснел много рухнали български манастири, открил останалото от Мисловщичкия манастир сред дива гора и храсти. По негова инициатива започнало разчистване на терена и възстановяване на обителта. С техника и средства помага местният едър земеделски производител Васил Василев. С доброволен труд участват жители и гости на близките села.