IMG_4514 Всемирното Православие - ИЗЛОЖБАТА „АРТ КОД КАПАДОКИЯ” ПРОДЪЛЖАВА ДО 30 ЮНИ

В залата на Съюза на българските художници (СБХ) на ул. „Шипка” 6 в столицата 22 български художници и реставратори представят творбите си – резултат от пътуващ пленер до Анкара и древната земя на Кападокия.

С езика на изобразителното изкуство всеки от творците е изказал онова, което е почувствало сърцето му в един от най-големите центрове на ранното християнство. От Кападокия са родом св. Георги Победоносец и най-големите богослови на IV в. – св. Василий Велики, св. Григорий Богослов, св. Григорий Нисийски и др. Тук суровата красота на прочутите природни феномени още от древност е послужила за невероятен декор на изградените скални и подземни градове, някои от тях с тунели и зали на няколко етажа под земята.

За една седмица групата български творци от секция „Монументални изкуства” и секция „Реставрация и консервация” към СБХ обхождат част от поразяващите въображението подземни градове и живописни места като Соленото езеро, Розовата долина на Дервент, долината Гьореме с едни от най-хубавите скални църкви със стенописи от X-XI в.

Областта Кападокия е обявена за паметник на световното културно наследство под закрилата на ЮНЕСКО.

 

 

IMG_4513 Всемирното Православие - ИЗЛОЖБАТА „АРТ КОД КАПАДОКИЯ” ПРОДЪЛЖАВА ДО 30 ЮНИ