76467 Всемирното Православие - ЖИТИЕ НА СВЕТИ ПРЕПОДОБНИ ГАВРИИЛ ЛЕСНОВСКИ (15. Януари)Преподобни Гавриил Лесновски е един от тримата велики последователи на рилския пустинножител св. Иван Рилски. Той живял през ХІ – ХІІ век. Роден е в с. Осиче, Паланешко (Македония). Произлизал от богати родители българи и получил добро образование. Когато станал на възраст, родителите му го сгодили за невяста от добър род. Скоро обаче годеницата му умряла. Тогава той постъпил в манастир и приел монашество.

С наследството, което получил от родителите си, Гавриил построил манастир с църква на името на св. Архангел Михаил в Лесновската планина, Северна Македония, близко до сегашния град Кратово. Преподобният отец събрал монаси, поставил им игумен, а самият той се уединил в планината на пустинножителство и мълчание, като се подвизавал така 30 години.

После той се завърнал в своя манастир и починал на 15 януари – паметта му се чества на тази дата. Трийсет години след смъртта на преподобни Гавриил един монах на име Йосиф в град Средец (София) – по внушение на светеца – се отправил към мястото, където преподобният се подвизавал, намерил гроба му, открил нетленните му мощи, положил ги в ковчег и ги предоставил за молитвено поклонение на вярващите.

Много години светите мощи на преподобния Гавриил почивали в Лесновския манастир и вършили множество чудеса. Навярно през ХІІІ век някой от българските царе от Асеновската династия ги пренесъл в своята столица Търново и ги положил в църквата Св. Апостоли” на Трапезица.

Според проложното житие на преподобния от 1330 г. там те лежат дори досега и дават изцеление”. След османското нашествие в България следите на светите мощи на преподобния Гавриил Лесновски се губят. Основаният от него манастир по-късно бил наречен на негово име и станал важно книжовно средище.