IKONA_1 Всемирното Православие - ПОКАНА и ПРОГРАМА на богослуженията за канонизацията на Баташките и Новоселските мъченициСВЕТИЯТ СИНОД НА БЪЛГАРСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА – БЪЛГАРСКА ПАТРИАРШИЯ

Възлюбени в Господа братя и сестри,

Св. Синод на БПЦ-БП в заседанието си на 16 март 2011 г., прот. № 6 – пълен състав, реши да бъдат канонизирани за светци просиялите от рода български Баташки и Новоселски мъченици.

 

По този повод, на 2 април т.г., събота, от 18 часа в ПКСХП „Св. Александър Невски” в София ще се извърши панихида за избитите в Батак и Ново село българи, след която и всенощно бдение.

 

На 3 април 2011 г., Неделя на св. Йоан Лествичник, от 9,30 ч. ще бъде отслужена св. Литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в съслужение с епархийските митрополити и епископите на БПЦ, по време на която ще стане и канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици.

След св. Литургия, по установения ред, ще бъде извършен молебен към новопрославените мъченици и лития около храм-паметника „Св. Александър Невски”.

Приканваме благочестивите християни да вземат молитвено участие в тези значими за Българската православна църква богослужения за прослава на Баташките и Новоселските мъченици и с признателност към тях и мъченическата им кончина.