IMG_3529 Всемирното Православие - СВЕТИ БАТАШКИ И НОВОСЕЛСКИ МЪЧЕНИЦИ,  МОЛЕТЕ БОГА ЗА НАС!

На 3 април 2011 г. към Светата мъченическа Българска православна църква се присъедини сонмът мъченици от Батак и Ново село, пострадали по време на турското робство за вярата Христова. Имената на новите светци се вписаха в българския църковен календар като небесни застъпници на народа ни.Тържествата по канонизацията на Баташките и Новоселските мъченици започна от вечерта на 2 април в храм-паметника „Св. Александър Невски” в София. 

Тогава беше извършена последната панихида в тяхна памет, водена лично от Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим. Православната църква помни случаи, когато именно след отслужване на всенародна панихида са започвали да стават чудеса при призоваване на новопросиялите светии. Последвалото всенощното бдение оглавиха Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай и Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил.

На следващия ден, който се падна на Неделята на св. Йоан Лествичник, беше отслужена св. Литургия от Негово Светейшество Българския патриарх Максим в съслужение с десет епархийски митрополити, тринадесет епископи и множество свещеници на БПЦ, вкл. от Пловдивска и Ловешка епархия, откъдето са новопросиялите мъченици. По време на службата стана официалната канонизация на Баташките и Новоселските мъченици. Присъстваха още игуменът на старобългарския Зографски манастир на Света Гора – Атон, схиархимандрит Амвросий, йеромонах Зотик (Гаевски), предстоятел на Руската църква „Св. Николай Чудотворец” в София и председателят на Румънската православна църква ставр. ик. Нелуц Опря, както и семинаристи от Софийската и Пловдивската духовна семинария, начело с техните ректори.Тук бяха президентът на Република България г-н Георги Първанов, председателят на Народното събрание г-жа Цецка Цачева, вицепрезидентът г-н Ангел Марински, кметът на гр. София г-жа Йорданка Фандъкова, депутати и многоброен народ, изпълнил до краен предел огромната катедрала. Само гостите от Батак и Ново село надхвърляха 600 души.

От името на БПЦ слово произнесе Негово Преосвещенство Стобийският епископ Наум, секретар на Св. Синод. Беше припомнен подвигът на избитите християни, разтърсващ съзнанието с нечовешките страдания, понесени заради православната им вяра. В словото беше подчертано, че за никой от хилядите мъченици в Батак и Ново село смъртта не е била единственият изход. Изисквало се е едно-единствено нещо – отричане от Бога в лицето на Неговия Син Иисус Христос и съградената от Него Църква. В Батак например на въпроса на поробителя: „Чалма или сатър?”, пет хиляди от шестхилядното население на града предпочита посичането пред отстъплението. Защото, по думите  на Св. Евангелие: "Каква полза за човека, ако придобие цял свят, а повреди на душата си?". Прозвуча и изповедта на св. ап. Павел: „за мен животът е Христос, а смъртта – придобивка”.

В края на службата архиереи и свещеници подеха величественият тропар на Петдесетница, призоваващ Светия Дух: „Царю Небесни, Утешителю, Душе истиний, иже везде сий и вся исполняяй...”, след което Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим освети иконите на новомъчениците. В съпровод на тропара „Твоите мъченици, Господи, при своите страдания приеха от Тебе, нашия Бог, нетленни венци...”,започна литийното шествие около храма. Сърцата на присъстващите се изпълни с необикновена радост.

Отсега нататък Новоселските мъченици ще бъдат чествани на 9 май, защото са пострадали на тази дата през 1876 г. при жестокото потушаване на Новоселското въстание. Известни са имената на десет от хилядите зверски избити християни: свещеномъчениците Никола Барбулов и Георги Дългодрейски, монахините  Сузана, София, Елисавета, Ефросиния, Христина, Калиста и Екатерина, и мирянката Сусана Чорбаджиева, близка на сестрите. В службите ще се споменават и „други с тях”. Тъй като пострадалите са много, иконата им е наречена Събор на Новоселските мъченици. Баташките мъченици ще се честват на 17 май. Канонизирани са всички избити в училището и църквата „Св. Неделя” на тази дата през 1876 г. До нас са дошли имената на свещенослужителите Нейчо Баташки и Петър Баташки, на великомъченик Трендафил (Тошев) и Ангел Кавлака.

Житията на новопросиялите мъченици от Батак и Ново село, съставени по исторически извори и живи свидетелства, са разтърсващи с мащабите на жестокостта, напомняща зверствата на Диоклетиановото гонение срещу Църквата от първите векове на християнството.

Предстои да бъдат канонизирани още групи новомъченци за православната вяра, включително и от най-ново време, от атеистичния период.

За поклонение пред иконите на Баташките и Новоселските мъченици се изви опашка от вярващи, започваща от стълбите пред храм-паметника „Св. Александър Невски”. След 15 ч. те ще потеглят за Пловдивска и Ловешка eпархия, където ще бъде отслужена празнична вечерня с църковно-богослужебна прослава.

По молитвите на новопросиялите Баташки и Новоселски новомъченици, Господ Иисус Христос да спаси душите ни! Амин!

 IMG_3525.JPG - 89.70 Kb

 

 

 IMG_3524.JPG - 96.20 Kb

 

 IMG_3537.JPG - 79.93 Kb

 

 

 IMG_3542.JPG - 92.68 Kb

 

 

 IMG_3543 (1).JPG - 89.97 Kb