DSC_6016 Всемирното Православие - ПОЛАГАНЕ МОЩИТЕ НА СВЕТИТЕ БАТАШКИ МЪЧЕНИЦИСъс светена вода, миро, елей и вино Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай помаза и изми костите на светите Баташки мъченици в храм "Св. Неделя" в Батак и ги постави като мощи в специален саркофаг. Службата продължи повече от пет часа, а останките бяха извадени от костницата, където се съхраняваха досега.

 

На 16 май на площад "Освобождение" в Батак ще бъде тържественото посрещане на иконата на мъчениците, канонизирани в началото на април в храм "Св. Александър Невски" в София.

 

Досега светинята се съхраняваше в църквата "Св. Марина" в Пловдив. На площада ще бъде изнесен и саркофагът с мощите. "Батак е българската Голгота, символът на християнското мъченичество на нашия народ и се превръща в най-значимото духовно място за православния ни народ", каза митрополит Николай.

По негово нареждане от 17 май вече няма да се плаща 2 лв. вход, а влизането в храма ще е безплатно. "Не съм съгласен с тази порочна практика за насърчаване на патриотизма и родолюбието. Храмът вече не е музей, а е жив и всеки ден в него ще се служи божествена света Литургия", допълни владиката.

Близо 350 свещеници от епархията ще отслужат литургия, поканени са 30 владици от целия православен свят, всички български митрополити и епископи. Иконата и саркофагът ще бъдат поставени след това в църквата "Св. Неделя", която досега бе собственост на Общината.

"Няма проблеми от наша страна, нито пък спорове по прехвърлянето на собствеността на църквата на Пловдивската митрополия. Първата процедура по смяна на статута на сградата от публична-общинска в частна-общинска собственост вече е преминала. Изчакваме да изтече 14-дневният срок, в който трябва да бъде одобрена от областния управител на Пазарджик, за да се разбере дали ще обжалва, или не", обясни кметът на Батак Петър Паунов.

До две седмици по закон трябва да се произнесе Районната прокуратура в Пещера за законността на прехвърлянето и Общинският съвет да насрочи сесия за гласуване на смяната.

"Процедурата минава през прокуратурата, както всички останали прехвърляния на собственост, не е нещо извънредно", допълни още Петър Паунов.

Храмът "Св. Неделя" е обявен за национален паметник на културата и досега е работил като музей, но след като стане собственост на Църквата, всеки ден ще има богослужения. Вътрешността няма да се променя, нито пък ще се изографисва. Според исторически източници по време на Баташкото клане през 1876 г. са загинали близо 5 000 души. На 1700 имената са изписани на стената на паметта в Историческия музей в града.

 

Снимки от полагането можете да разгледате ТУК.