IMG_6974 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИВече със сигурност се знае, че на 26 май 1534 г. , след като бил убит от турците и три дни тялото му висяло на бесилото, за да всява страх сред поробените българи, св. мъченик Георги Софийски Най-нови е бил погребан в близост до църквата „Св. великомъченик Георги Победоносец” (Ротондата). Кадията предал тялото му да бъде погребано по християнски, тъй като се уплашил от знамението: през цялото време, докато било на бесилката, от тялото на пострадалия за вярата си в Иисус Христос мъченик се разнасяло благоухание. След погребението мощите продължавали и продължават да даряват изцеление на пристъпващите с вяра към тях.

На днешния празник службата беше архиерейска, начело с Негово Преосвещенство Знеполския епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит и Български патриарх Максим. В св. Литургия взеха участие архим. Теофан, протойерей Йоан Куков – предстоятел на Ротондата, неговият събрат о. Валентин, заедно с предстоятели на столични храмове.

В началото на св. Литургия еп. Йоан постави 10-годишния Дилиян Спасов за четец на св. Църква – първото стъпало на желаещите да се посветят на служение Богу. Момчето е син на йерей Георги Спасов, предстоятел на църквите „Св. Петка Самарджийска” в подлеза при ЦУМ и „Св. Николай Чудотворец” в гр. Бухово и от малко е обикнало красотата на християнското богослужение.

Св. мъченик Георги Софийски Най-нови бил на 25-годишна възраст, когато направил своя избор: да остане християнин дори с цената на живота си. Страшните изтезания, на които бил подложен, описани от Матей Граматик, не могли да го отделят от любовта му към Бога. Той за нас е пример каква трябва да бъде вярата ни и как да я устояваме.

Архиереят се обърна със слово за празника към вярващите: „Думите на св. ап. Павел: „За мене животът е Христос, а смъртта – придобивка” бяха възприети сърдечно с ум и цяло естество от св. мъченик Георги Софийски Най-нови, пострадал мъченически за Христа, устоявайки чистотата на светата вяра и нейното опазване. Това стана през онзи XVI в. , особено жесток в историята на българската държава, когато много мъченици просияха именно от този град, носещ името на Божията Премъдрост – София.”

След това владиката говори за сполетялото ни бедствие отпреди няколко дни – земетресението от 5,8 степен по скалата на Рихтер, което се усети най-силно в Софийска епархия: „И днес ние сме изправени пред различни изкушения, изпитания, скърби и обстоятелства. И днес нашата земя се разтърси нелеко и това предизвика голям смут у всички човеци, особено у ония, които почувстваха земния трус и силата Господня. И страх, и паника обзе този народ, защото не е по човешките сили да преживееш подобно бедствие, което, за щастие, беше леко на българските земи и по Божие благословение и чудо не пострада нито един човек.

Но това е повод за опомняне, за размисъл как живеем днес, какъв е нашият живот според 10-те Божии заповеди, според новозаветния нравствен закон, как възпитаваме децата си, как почитаме Господния ден. Тук е моментът да се утвърдим във вярата, да не се отчайваме, да обединим усилията си, да си помогнем, да отхвърлим всяка злоба, всяко коварство. Тези човеци, които бедстват, Бог да ги успокои и утвърди във вярата. Да бъдем съпричастни на пострадалите, да не бъдем крадци и измамници и да се втурваме към чужди имоти, използвайки човешкото нещастие, което слава Богу, не е в големи размери, защото къща се строи, храм се издига, но човешки живот не се връща, особено ако е изгубен внезапно, което не е християнска смърт. Затова ние благодарим на Всеподателя Бога, че запази нашата скъпа Родина.”

В края на службата владиката попроси Спасителя да не си спомня греховете ни и полека-лека да утихне разлюлялата се под краката ни земя. „Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Максим, за когото молим Бога да му дарува здраве и сили, най-вече, той благослови да се извършат молебени в Софийска епархия – благодарствени, и да се четат тези последования, включени във Великия требник. И един канон при опасност от земетресения – три молитви със стихири, определени, които се четат винаги при такива обстоятелства – когато има земетресение или когато се очаква такова. Науката е важна и тя може донякъде да погледне напред, но всичко е в Божиите ръце!”

През цялото време събралите се в храма се молеха горещо. След това беше извършен водосвет, като в последованието бяха прибавени специални молитви към Божията Майка за застъпничество пред Господ срещу разтърсилото ни голямо земетресение.

Въпреки дъжда, от храма до гроба на св. мъченик Георги Софийски Най-нови зад Ротондата потегли литийно шествие и пред новопоставената паметна плоча беше възнесена молитва.

След дългата хубава служба вярващите се подкрепиха с осветен хляб и топъл корбан.

1 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Ротондата "Св. Георги Победоносец"

 

IMG_6971 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

Гробът на св. мчк Георги Софийски Най-нови зад Ротондата

 

IMG_6970 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

Новопоставената паметна плоча

 

IMG_6976 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_6973 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

IMG_6982 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Иподяконското пострижение на малкия Дилиян

 

IMG_6984 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_6995 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

IMG_6987 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_6998 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Великият вход

IMG_7005 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Причастяване с Христовите Тайни

IMG_7015 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Владиката чете молитва срещу природни бедствия от Великия требник

 

IMG_6988 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Господи, помилуй!

IMG_7001 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_7000 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_7018 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_7019 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Водосвет с молитва към Божията Майка за избавяне от зло

 

IMG_7024 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 

IMG_7035 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Осветен корбан за здраве и благословение

  

IMG_7038 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

 Пред гроба на св. Георги Софийски Най-нови

 

IMG_7040 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

Свети мъчениче Георгие, моли Бога за нас!

 

IMG_7041 Всемирното Православие - МОЛИТВА СРЕЩУ ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ДЕНЯ НА СВ. ГЕОРГИ СОФИЙСКИ НАЙ-НОВИ

Литийното шествие