Sv_Teofan_korica Всемирното Православие - ОТДАВНА ЧАКАНА КНИГА НА СВ. ТЕОФАН ЗАТВОРНИК ВЕЧЕ Е НА КНИЖНИЯ ПАЗАР

„Мисли за всеки ден от годината” излиза специално за Рождество Христово

 

 В  навечерието на един от най-обичаните и очаквани християнски празници – Рождество Христово, на българския книжен пазар излиза отдавна чакана книга: „Мисли за всеки ден от годината (Според църковните наставления на Божието слово)” на свети Теофан Затворник.

Книгата „Мисли за всеки ден от годината” подпомага православния християнин в следването на трудния път към спасението. Свети Теофан предлага топли поучения и разбираеми наставления, пропити с истинска Христова любов. „Всяка Нова година бележи началото на дните от поредното лето, затова в този ден е редно да съберем в душата си такива мисли, чувства и настроения, както подобава на християни, да управляват всичките ни дела през цялата година. Това можем да сторим само ако разсъдим какво представлява новата година в духовния живот”, отбелязва руският светител.

          Книгата излиза с благословението на Сливенския митрополит Йоаникий, който е и нейн богословски редактор.

„Светоотеческата мисъл, към която попада и свети Теофан, е много нужна в нашето съвремие. Надявам се, че християните ще приемат с любов тези важни разсъждения. Това ще ги улесни в тяхното ежедневие, защото доста е на всеки ден злобата му (Мат. 6:34), а тези кратки, но ясни наставления, вярвам, ще бъдат от полза. Слава Богу, че тези ценни разсъждения са достигнали до нас, защото те ще подпомогнат нравственото и духовното издигане на православните християни”, отбелязва Негово Високопреосвещенство дядо Йоаникий в предговора към изданието.

Преводът от руски език е дело на Албена Симеонова, редактор е богословът  Дарин Алексиев, преподавател по догматика и нравствено богословие. Редакционният екип вярва, че книгата ще се превърне в настолно четиво за православния християнин.

Авторът св. Теофан Затворник е добре познат на българската аудитория – той е известен с многото си богословски трудове, преводи и писма към онези, на които се превръща в задочен наставник. Духовното му наследство е възприемано като всестранно ръководство в духовния живот още от неговите съвременници през 19-ти век. Днес неговите наставления звучат така, сякаш са писани за нашето време.

Разсъждавайки за наближаващия светъл празник Рождество Христовот, св. Теофан казва: „От старо време, наричайки тези дни светли, свети, Църквата иска от нас веселието ни да е свято, както свети са те. И за да не забравяме защо се веселим, тя ни е дала кратка песен в прослава на раждащия Се Христос, която обуздава плътта и извисява духа, показвайки му достойните за тези дни занимания: „Христос Се ражда — славете Го”. Славете Христа и Го прославяйте така, че това славословие да услажда душата и сърцето, и така да заглушава позива към всяко друго дело и занимание, обещаващо утеха”.

„Мисли за всеки ден от годината (Според църковните наставления на Божието слово)” на св. Теофан Затворник може да бъде намерена в църковните книжарници.