ierom. Visarion_2.JPG - 64.70 Kb  На 1 юни (петък) от 19 ч. в Енорийския център "Св. Горазд" към храм "Св. Седмочисленици" ще бъде представена новата книга „Суеверия сред днешните християни“ на йеромонасите Висарион (Зографски) и Йоан (Филипов), издание на Зографския манастир на Света Гора.

С благословението на Негово Преосвещенство Знеполски еп. Йоан, викарий на Софийския митрополит, новоотпечатаната книга ще бъде представена лично от йеромонах Висарион, брат и първи епитроп на българския светогорски манастир "Св. Георги Зограф". На събитието ще присъстват Негово Високопреподобие схиархимандрит Амвросий, игумен на Зографския манастир, и софийски свещеници. След официалното представяне ще има възможност за въпроси по темата.

Темата за суеверието е особено актуална за съвременното ни общество. То е състояние на човешко възприемане на някои събития, което не зависи от интелекта и образованието. Повечето хора считат, че "дребните" суеверия са нещо безобидно. Предпочитат "да чукнат на дърво", да стискат палци за успех, да не сядат на ъгъла на масата, да не започват нови начинания в петък, да не палят свещи за живи от свещи, запалени за упокой и др. Някои хора се страхуват от последствията, ако не изпълнят съответния суеверен обичай, страхуват се, че няма да им върви, че ще се разболеят и т. н. Те си мислят, че ако няма полза от даденото суеверие, поне няма и вреда. Но така ли е наистина?

Тези и подобни теми се разглеждат в новата книга „Суеверия сред днешните християни“. Увлекателно и на достъпен език, авторите правят обстоен анализ на множество широкоразпространени суеверни заблуди, ясно показвайки тяхната безсмисленост и бездуховност. Те нямат за основна цел просто да изброяват суеверията и да разясняват етнофилологическите им характеристики, а желаят да подпомогнат благочестивия читател в неговата способност самият той да разграничава лъжливите суеверия от божественото християнство - непроменимата вяра, "веднъж завинаги предадена на светиите" (Иуд. 1:3).