sv.%20matrona_hioska Всемирното Православие - НОВА КНИГА: ХИОСКИТЕ СВЕТЦИ. ЖИТИЕ И ЧУДЕСА НА СВЕТА МАТРОНА ХИОСКА, ЧИИТО МОЩИ СЕ НАМИРАТ В ЗОГРАФСКАТА СВЕТА ОБИТЕЛ

Книгата е написана от йеромонах Висарион (Зографски) и е издадена от Издателство Славянобългарски Зографски манастир „Св. вмчк Георги”, Света Гора, Атон”.

В анотацията на новата, много добре оформена и богато илюстрирана книга авторът й йеромонах Висарион пише:

В тази малка книжка накратко са описани житията на няколко светци от остров Хиос, както и на преподобната наша майка Матрона. Тази светица не е добре позната на мнозина съвременни християни, но може би сега тя сама желае да се приближи към нас, българите. Преди много години светите й чудотворни мощи са дошли, по Божий промисъл, в българския Зографски манастир на Атон, а сега като че ли е настъпило време за още повече православни българи да отворят сърцата си за света Матрона Хиоска.

Ние чувстваме голяма радост от това, че мощите  й се намират именно в Зограф! Нека с вяра и любов да прибягваме към нея, а и към всички християнски светци! Небесната им закрила да бъде над нас!”

Съдържание:

       1.    Въведение. За светците, светостта и тази книжка

        2.    Големите духовни измерения на един малък остров: Хиос през вековете и до днес

              2.1.        Поява на християнството в Хиос. Време на гонения: първите хиоски мъченици              

              2.2.        Монашеството и Хиос. Преподобните отци Никита, Йоан и Йосиф

             2.3.        Света дева-мъченица Маркела, покровителка на Хиос. Съвременни чудеса на светицата

2.4.        Турските завоеватели и хиоските новомъченици

2.5.        Хиоските светци през XX век

3.    Житие на света Матрона Хиоска

3.1.        Посмъртни чудеса на светицата

3.2.        Чудотворно явяване на света Матрона Хиоска при основаването на нов неин манастир, действащ и до днес

4.    Хиоското клане. За пренасянето на светите мощи на преподобна Матрона Хиоска в Зографската света обител

5.    Съвременни чудеса на света Матрона Хиоска

6.    За силата на едно обещание: Минадица, 33-та монахиня при света Матрона

7.    Заключение. За светците, чудесата, мощите и за нашето укрепване в православната християнска вяра

Акатист към нашата преподобна и богоносна майка Матрона Хиоска, написан от свети Никифор Хиоски

Използвана литература

 

ЕТО ЕДНО ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ ЧУДЕСА НА СВ. МАТРОНА ХИОСКА, ОПИСАНО В КНИГАТА:

Архимандрит Амвросий от остров Хиос, понастоящем игумен на монашеския скит „Вси Хиоски Светии” (основан от преподобния Пахомий на мястото, където през XI век живели светите Никита, Йоан и Йосиф, споменати в книгата) засвидетелства за няколко нови чудеса на света Матрона Хиоска.

Най-неотдавнашното от тях се случило през 2011 г. на остров Крит. Младо семейство (мъж, жена и две дъщери) водило нормален живот, докато неочаквано се оказало, че мъжът е болен от рак. Жената (на която архим. Амвросий пази точния адрес) била информирана от лекарите, че на мъжа й му остават от 3 до 6 месеца живот. Тя започнала усърдно да се моли на Пресвета Богородица и на светиите да излекуват мъжа й.

Един ден, докато се молела, чула някакъв глас да казва „Матрона”. Тя обаче още не знаела нищо за света Матрона и не могла да разбере какво означава това име. Споделила с една от дъщерите си, че е чула името „Матрона” и я попитала да не би това да е някакво друго име на Пресвета Богородица, или пък понтийско наименование ?! Вечерта жената видяла следния сън: една монахиня влязла в стаята, където бил болният й съпруг, взела в ръцете си нещо като широк хирургически нож, бръкнала с ножа в главата му, после го извадила. След това се обърнала към жената и й казала: „Виждаш ли, че вече не е болен? Вече е здрав!” Жената първо си помислила, че тази монахиня е Пресвета Богородица, но веднага се усъмнила в това, тъй като знаела, че света Богородица не е била монахиня. В това време видението свършило.

Съвсем скоро след това се оказало, за почуда на лекарите, че мъжът, който бил безнадеждно болен от рак, напълно оздравял! Междувременно едната дъщеря проверила в интернет и открила, че света Матрона е била монахиня на остров Хиос, където и сега съществуват църква и манастир, посветени на светицата. Обадили се и на другата дъщеря, която била студентка в Атина, и й споменали какво открили за света Матрона. Дъщерята пък отговорила, че нейната хазяйка също е от Хиос и ще я попита, дали знае нещо за света Матрона. Когато я попитала, хазяйката отговорила: „Как да не знам! Църквата й се намира в съседство с нашия дом!”

Така постепенно всички се убедили, че света Матрона, монахинята от остров Хиос, по чуден начин е изцелила болния от рак. Скоро след това жената от Крит лично дошла в Хиос да се поклони на света Матрона и да й благодари.