img_0076-2.663x0-is-hidpi Всемирното Православие - ИЗЛЕЗЕ ОТ ПЕЧАТ КНИГАТА НА ОТЕЦ НЕОФИТ РИЛСКИ ЗА ИСТОРИЯТА НА РИЛСКИЯ МАНАСТИРПо случай 230-годишнината от рождението на йеромонах Неофит Рилски – духовник, учител, педагог, книжовник и просветител на Възраждането, братството на Рилската света обител преиздаде в осъвременен текст първото описание на историята на Манастира, написано от отец Неофит и отпечатано за първи път през 1879 г. в София.

 

Книгата със заглавие „Описание на българския свещен Рилски манастир“ представя с дълбочина и наситеност историята на Обителта от нейното основаване през X в. от първия заселник на Рилската пустиня – преподобни Йоан Рилски Чудотворец, до времето, в което живее о. Неофит. „Описанието“ е най-достоверното свидетелство за положението на Рилския манастир от този период.

Авторът представя целия манастирски комплекс, прилежащите имоти на манастира, описва ежедневието на монасите, богослужебното правило и реда в Обителта.

При осъвременяването на текста е съхранена автентичността на духа и колорита на езика на йеромонах Неофит Рилски.

Книгата е с твърди корици, обема 334 страници, от които последните 72 съдържат художествени фотографии, свързани с живота и творчеството на о. Неофит; цената ѝ е 22 лв.

Настоящото издание за пръв път предоставя възможност на „боголюбивите и любомъдри читатели“ да се запознаят и съпреживеят историята на тази „светиня на българския народ“…

За информация и поръчка на книгата – Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите., 0879972003.