foto_1385 Всемирното Православие - Организации от България, Канада и Австралия пишат писмо до Негово Светейшество Патриарх Български и Митрополит Софийски Максим 

Източник: Емигрант БГ

Автор: Тася Тасова 

 

Открито писмо до българският патриарх Максим 

и Светия синод на БПЦ, по повод намерението за нaименоване на МПЦ като "Охридска архиепископия"
 
 

Ваше Светейшество,

Както вероятно Ви е известно от медиите, на предстоящ Църковно- народен събор се очаква православната църква в Република Македония да се наименова официално като "Македонската православна църква – Охридска архепископия".

Позволяваме си да обърнем Вашето внимание на факта, че Бъл-гарската охридска архиепископия е неразделна част от културно-истори-ческото наследство на благочестивия и православен български народ и на БПЦ като негов духовен пастир по време на вековните исторически изпитания.

Доколкото ни е известно, МПЦ няма международно признание като канонична автокефална православна църква в Република Македония. Изразяваме сериозно недоумение и дълбока тревога от планираното посе- гателство върху името на Българската охридска архиепископия като исконно духовно наследство на нашия народ и БПЦ.

Уеб-сайтът на МПЦ (http://www.mpc.org.mk) показва, че за съжале-ние МПЦ няма сестринско поведение спрямо БПЦ и действа като активен проводник на нехристиянски, ненаучни и езически теории, легенди и сим- воли (като теорията за "старомакедонско писмо" на камъка от розета и много други). От тази гледна точка, напълно неуместно е исконното име на Българската охридска архиепископия да бъде отстъпвано като "духовен подарък" за МПЦ.
 

Във връзка с горното, изпълнени с голяма почит и уважение към Ваше Светейшество, бихме желали да Ви запитаме дали БПЦ възнамерява да излезе срочно с официално становище относно присвояването на името на Българската охридска архиепископия от неканоничната и неавтокефална Македонска православна църква?

С уважение:

1. акад. Георги МАРКОВ
Директор на Института по история 
при Българската академия на науките

2. Даниел ПАНЧЕВ
Асоциация за изследване и развитие 
на гражданското общество – AРГО

3. Лари КОРОЛОВ
Македонска патриотична организация 
"Швейцария на Балканите" – Канада

4. д-р Георги ГЕНОВ
Фондация "Музей Жул Пинкас-Пасен"

5. Александър КАРАДЖОВ
Македонска патриотична организация 
"Пирин" – Канада

6. Яна МЛАДЕНОВА
Македонска патриотична организация 
"Тодор Александров" – Австралия

7. проф. Симеон СИМЕОНОВ
Ректор на Българската православна църква 
"Св. Георги", Торонто – Канада