С благословението на Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопрeславски Митрополит д-р Кирил 

 

hram_nikoaj_chudotvorec_varna Всемирното Православие - Обръщение към всички граждани и бизнес средите на гр. Варна от църковното настоятелство на храм „Св. Николай Чудотворец”

 Снимка: http://www.pravoslavieto.org

 

Скъпи варненци!

Църковното настоятелство към морския храм „Св. Николай Чудотворец” се обръща към вас с призив да участвате като дарители в благотворителната кампания за довършване реставрацията и реконструкцията на храма.

Храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” е един от духовните символи на Варна и средоточие на голяма църковна общност. Неговият патрон – св. Николай е покровител на морския ни град и на всички моряци и техните семейства. Тук идват да отправят молитва за закрила и благополучие както обикновени миряни, така и хората, чиято работа и прехрана е свързана с морето. Храмът е обект на интерес и за многото чуждестранни туристи - като пример за културно-историческото ни наследство. През 1918 г. той е обявен като първи и единствен морски храм в страната.

 

Затова се обръщаме към всички вас – жители на морския ни град, да подпомогнете църковното настоятелство в усилия му да се възстанови благолепието на храма като истински Божи дом.

Необходимо е да бъдат извършени дейности по реконструкцията и реставрацията, които по първоначална оценка възлизат на стойност, не по-малка от 60 хил. лв. Подробно описание за това представяме в Приложението към това обръщение. 

 Вашата помощ може да се изразява в парични средства, труд или материали по някоя от посочените в Приложението позиции.

Дарението Ви, независимо под каква форма решите да бъде, както и Вашето волеизявление, ще бъдат оформени по ваше желание в специален договор за дарение, тъй като (според българското законодателство) даренията към Българската православна църква се признават за данъчни цели.

Личното Ви име като дарител също по ваше желание може да бъде включено в поменателните списъци на храма и съответно във всички църковни молитви и благословения.

Църковното настоятелство към храма кани всички дарители като гости на организираната изложба „Фоторазказ за светите места”, която ще се проведе на 19 ноември (четвъртък) от 17.30 часа в арт-салона на радио Варна.

Фотоизложбата ще бъде поднесена на варненската общественост като жест на благодарност към отзовалите се дарители на храм „Свети Николай Чудотворец”. За целта митрополит Кирил ще открие тържеството с благодарствен молебен за благословение труда на дарителите. Ще присъстват известни личности и фирми, отговорни лица от Община Варна и Областната управа, граждани и журналисти, както и свещениците от храма, заедно с църковното настоятелство. Медиите ще отразят събитието като проява на загриженост на града ни и неговите най-изтъкнати жители за духовността в настоящия труден момент.

Участието Ви като дарители с Ваше съгласие ще бъде отразено както на подходящо място на фотоизложбата, така и от медиите.

 

С уважение:  

 Протойерей Василий Шаган,

председател на Църковното настоятелство

      към храм „Св. Николай Чудотворец”

 

      Приложение

 

Списък на дейностите за реконструкция и реставрация

на храм „Свети Николай Чудотворец”

 

  1. Довършване реставрацията на стенописите вътре в храма.

Част от тях – олтарът, централният, северният и ю. куполи с обща площ 370 кв. м. – бяха реставрирани за сумата 90 000 лв., без стойността на скелето, което беше дарителски акт. Предстои довършване на останалата част с обща площ 360 кв.м.

 

  1. Ремонт на съществуващата въздуховодна система над четирите метални ниши-свещници

Това се налага с цел да бъдат опазени от опушване стенописите.

 

  1. Частично възстановяване и ремонт на мраморната подова настилка

Общата площ на настилката е 220 кв. м., от които – за възстановяване 85 кв.м., за полиране 220 кв.м.

 

  1. Реконструкция и ремонт на южния портал и на помощните помещения на храма. 

Тези дейности включват следното:

-              подмяна на порталната врата, заедно с нов заключващ механизъм;

-              преместване на свещопродавницата  в стаята на счетоводството чрез обособяване с преградна стена;

-              затваряне на вътрешните стълби към котелното с плоча и изграждане на външни стълби и врата за котелното;

-              полагане на ново подово покритие и боядисване на стените в новообразуваното помещение;

-              монтиране на метални ниши-свещници на мястото на новообразуваното помещение, заедно с въздуховодите към тях.

 

 

При искане от Ваша страна, можем да Ви предоставим в писмен вид експертни оценки с конкретните суми по отделните позиции.

 

 

Банкова сметка за парични дарения:

 

BIC STSABGSF   IBAN   BG96STSA93000003941897  ДСК - Варна

 

За контакти:

 

отец Василий Шаган: 0898 45 86 46

Е. Бойчева, организатор към Църковното настоятелство: 0887 350 900