izlojba_basarabskite_balgari Всемирното Православие - Изложба на стара снимка: `Бесарабските българи: хроника на века`

 

На 21 април 2010 г. в Литературния музей 

(ул. Ланжероновска, 2, Одеса, Украйна) от 16.00 часа ще бъде открита изложба на стара снимка: 

„Бесарабските българи: хроника на века”

Организаторите са: Български младежки клуб „Актив” 

с подкрепата на Всеукраинската организация 

„Конгрес на българите в Украйна”.


Информационна подкрепа: 

www.bg-ua.org - Информационен портал на българите в Украйна. 


Всеки човек може би някога е намирал пожълтяла снимка в стария албум на бабите ни, е питал и после е слушал интерес история за хората, които са изобразени ... Колко интересни неща има зад всяка една от тези снимки ... колко от тези албуми сега, за съжаление, загубени, а заедно и с тях десетки или стотици истории ... и колко често такава снимка е само доказателство за минал живот - просто защото там вече не е жив, който може да каже нещо ...

Изложба на стари снимки „Бесарабските българи: хроника на века” се състои от автентични снимки, не фотокопии, от архивите на българските семейства, живеещи на територията на Одеска област, в украинскита част от Бесарабия. Младите българи от БМК "Актив" са събрали тези снимки от българските села на Болградски, Саратски, Измаилски, Тарутински и Татарбунарски райони.

Хроника на века е от ХХ век. Най-старите снимки датират от първото десетилетие. Раждане, детство, юношество, брак, най-накрая погребение... Всички моменти от живота, са взети произволно от различни политически епохи, които са случили на Бесарабия - тя е била територия на Русия, Румъния, а след това на СССР, а днес - Украйна ...

Изложбата продължава до 28 април.

Откриването ще започне с концерт и фуршет. 

Повече информация на тел. ++38-067-985-9573 Български младежки клуб „Актив” е създаден и учреден по инициатива на родолюбиви и амбициозни български младежи от Бесарабия (Украйна) през 2009 г. Основните насоки на дейността на БМК „Актив” е работа с младите българи в Одеса и Одеска област, с цел развитие, запазване и популяризиране на българското самосъзнание, култура и бит. Това се постига чрез организиране на младежки срещи и културни мероприятия. Задачата на клуба е да съдейства на талантливите украински българи за изяви и възможности за реализация, а също така да бъде установена връзка между младите поколения на Украйна и България.

Всички проекти се реализират с любезното съдействие на Всеукраинската обществена организация «Конгрес на българите в Украйна» в лицето на президента й Юрий Иванович Граматик. 

Thu, 22 04 2010 10:39:57 GMT 
Медиа: Информационен портал `Българите в Украйна`

 

 

Източник: Eмигрант - БГ