Източник: parlament. bg

 

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева подари на музея «Аушвиц» копия на 17 документа, свързани със спасяването на българските евреи. Тя направи това на 27 януари 2010 г. по време на възпоменателната церемония по повод 65-тата годишнина от освобождението на лагерите на смъртта Аушвиц-Биркенау, в която участваха над 150 бивши концлагеристи и политици.

Директорът на музея Пьотр Цивински отбеляза, че спасяването на българските евреи е светлина в тъмния тунел на Втората световна война. Днес в церемонията участват представители на 30 страни, но никоя не може да бъде така горда като България, заяви той. България каза „не” на депортацията и това достойно дело на българския народ трябва да се помни и почита, подчерта директорът на музея.

Председателят на Народното събрание посочи, че спасяването на българските евреи е сред най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българския 20-ти век. Цецка Цачева подчерта, че замисляната депортация на евреите среща решителна съпротива, в която се включват представители на цялото общество, и каквато не е имало никъде в Европа.

Българските евреи не отпътуваха за лагерите на смъртта, в България не загина нито един от общо 50-хилядната еврейска общност, заяви председателят на парламента. България е единствената европейска страна, в която в края на войната има повече евреи, отколкото в нейното начало, добави Цецка Цачева.

Председателят на Народното събрание и съпредседателят на Парламентарната група на ПП ГЕРБ Красимир Велчев поднесоха венец на стената на екзекуциите.

Сред документите, които г-жа Цачева подари на музея, е инициираното на 17 март 1943 г. от подпредседателя на 25-то Народно събрание Димитър Пешев писмо до министър-председателя Богдан Филов против депортирането на българските евреи, подписано от 43-ма народни представители. Копие на подписаното на 22 февруари 1943 г. споразумение между германския пълномощник Теодор Денекер и българския комисар по еврейските въпроси Александър Белев за изселване на 20 000 евреи от Тракия и Македония в източните германски области, също беше предоставено на музея.

Дарени бяха и факсимилета от протест от жителите на Трето районно кметство в София и от изложение на Управителния съвет на Съюза на българските адвокати до председателя на Народното събрание срещу законопроекта за защита на нацията. Двата документа, както и изложение на Централната консистория на евреите в България до депутата Никола Сакаров срещу този законопроект, са от октомври 1940 г. Сред документите са и писмо от главния равин на Стокхолм Маркус Еренпрайс за дейността на Софийския митрополит Стефан за спасяването на българските евреи и писмо от представителя на Международния Червен кръст Ед. Шапюиза до Ели Ешкенази, председател на еврейския научен институт, с данни за спасяване на евреи в България през 1943 г. (8 юни 1948 г.).

 

Факсимиле от Меморандум на Централната консистория на евреите за положението на българските евреи по време на Втората световна война до мирната конференция в Париж през 1947 г., също беше предоставено на музея. В документа са отразени положението на евреите в България до началото на войната и липсата на антисемитски прояви, както и ограничителните и репресивни мерки, възникнали след приемането на Закона за защита на нацията от 23 януари 1941 г., с изричното подчертаване на факта, че нито един български евреин от старите предели не е бил депортиран. С меморандума се изразява желанието на консисторията в мирния договор с България да не се изисква включването на специални мерки, гарантиращи правата на евреите и еврейските общини в България.

Фотоси от изселването на евреи от Македония, знакът с Давидова звезда за обозначаване на еврейските жилища и позиви срещу приемането на закона за защита на нацията, са също сред документите, предоставени на музея.

Оригиналите на всички 17 документа се съхраняват в Централния държавен архив.

По-късно днес председателят на Народното събрание ще участва в Париж в сградата на ЮНЕСКО в церемония по отбелязването на Международния ден в памет на жертвите на Холокоста. Тя е по инициатива на световната организация и е под патронажа на президентите на Франция и на Израел Никола Саркози и Шимон Перес.

Председателят на Народното събрание ще присъства и на представянето на преведената наскоро на френски език книга на Михаел Бар-Зохар „Извън хватката на Хитлер”.