Тържествен камбанен звън се разнесе днес от двата православни храма в Търговище. Така бе известено освобождението на града от османско робство, както това е станало преди 132 години.

Признателни българи поднесоха цветя и венци пред църквата "Успение Богородично", където бе отслужена и панихида в памет на загиналите за освобождението на града.

По време на драматичните събития в този храм, през далечната 1878 година, десетки жени, деца и старци са потърсили спасение от развилнелия се башибозук, но безпощадно са били изклани от отстъпващите турски орди.

Кървавата драма, разиграла се в църквата, и днес ужасява със своята жестокост. Затова и историците наричат града малкия Батак. В паническото си бягство османлиите, подложили българското население на грабежи и мъчения, показват историческите документи.

По пътя си те опожарили близо 400 дюкяна, 7 хана, много къщи и кулата на градския часовник. Броят на жертвите на поробителите при безчинствата им в града надвишил 485 души. Това е цената на освобождението на града, казват историците.

 

 Румяна Николова

Източник: Стандарт