1328128758_7_xm Всемирното Православие - ЗАМЕСЕНИ ОТ ЕДНО ТЕСТО - НАДЕЖДА САВОВА СЕ СРЕЩНА С ДИЛМА РУСЕФ

Двете габровки обсъждат културното сътрудничество между България и Бразилия и побратимяването на гр.Габрово и гр.Салвадор

На 30 януари в град Камасари на бразилския щат Баия се срещнаха две известни българки с габровски корени – Президентът на Бразилия Дилма Русеф и Надежда Савова, основателката на първата "Хлебна къща” и председател на "Международния Съвет на Самодейните Средища" - мрежа от културни центрове в над 50 страни по света.

Надежда пристигна в Бразилия като участник в Световния Конгрес по Екология в град Салвадор където ще представи своите проучвания, сравнявайки бразилските културни политики в сферата на нематериалното културно наследство с тези в България. Сред огромните тълпи от хора по време на събитието, бразилският президент забеляза плаката, на който Надежда бе написала „Поздрави от града на Вашия баща” и с нескрита изненада и радост направи знак, че ще се срещнат след събитието. По-късно двете габровки сърдечно се прегърнаха и държейки ръцете си Надежда разказа на Дилма за инициативата си да покани представители на бразилските читалища, които се наричат „точки на културата”, на специална конференция, която ще се състои в Хърватска през септември тази година. Там ще бъдат представени  и българските читалища като модел за социално развитие чрез изкуство. Двете габровки обсъдиха идеята мрежата от български читалища да се свържат с бразилските „точки на културата” чрез културен обмен и сътрудничество. Г-жа Русеф обърна внимание на откриването на големия проект по програмата „Моята къща, моят живот”, с която бразилското правителство има план да построи домове за хиляди бедни семейства от гетата наречени "фавели" като в този план за развитие се включва и визията за създаване на общностни културни центрове във всеки квартал. По сходен модел Надежда създаде вече известния в България културен център „Хлебна Къща” в Габрово, която е регистрирана и функционира като Народно Читалище „Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011”. Бразилският културен център „Брашенени Мелници” във град Флорианополис бе създаден именно по българския модел за социална трансформация на общностни месения на хляб. Мрежата от Хлебни Къщи са част и от световната организация за екологично хранене „Слоу Фууд”. Младата българка, която е и носителка на отличието “Достойните българи”, предложи градовете Габрово и Салвадор да се побратимят и да си разменят гостувания по време на годишните си карнавали. Дилма Русеф на свой ред заяви, че изцяло ще подкрепи тези инициативи, които ще обхващат разнообразни по мащаб и специфика дейности. На раздяла Дилма бе придружена от Антонио Патриота, министър на външните работи на Бразилия, който каза „Благодаря и довиждане” на чист български език и сподели колко много му е харесала България, българската храна и габровският хумор. Още същият ден Надежда бе приета от директора на културния отдел на щата Баия, за да обсъдят идеята за побратимяване на Габрово и Салвадор, която бе приета с огромен интерес и по която предстоят да се вземат постепенно нужните институционални стъпки в България. Надежда Савова добави още, че през втората половина на годината предстоят множество културни инициативи и месения на хляб в общност, както в София, така и в цялата страна и Мрежата Хлебни Къщи е отворена за сътрудничество.