Софийска Епархия

P1300658a-fill-600x402 Всемирното Православие - Софийска Епархия С тържествена архиерейска св. Литургия бе отбелязан празникът, посветен на св. крал Стефан Урош II Милутин, в столичната митрополитска катедрала „Св. Неделя”.

Денят на сръбския крал светец, който е издигнал множество св. обители и църкви, тук се чества като втори храмов празник, тъй като мощите му се покоят в митрополитската катедрала на София.

IMG_2888 Всемирното Православие - Софийска Епархия През 1521 г. турският султан Сюлейман Великолепни наредил по стария римски път Via Diagonalе, минаващ през Западна България, да бъдат пренесени мощите на света Петка Търновска на път от завладяната Сърбия за Цариград. Както се предполага, в този регион мощите на светицата са пренощували, което за поробеното българско население е било истинско събитие и запомнящ се духовен празник.

_1220048 Всемирното Православие - Софийска Епархия На 29 септември в с. Гара Елин Пелин, Софийска област, бе извършено пълното освещаване на голям новоизграден и богато украсен храм в чест на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

По данни на местните жители в близост до мястото през 1923 г. е бил построен и благоукрасен храм от руски бежанци-белогвардейци, осветен от св. Серафим Софийски Чудотворец, но през 1952 г. той е изцяло разрушен от атеистичната власт.

5 Всемирното Православие - Софийска Епархия Храмът „Св. пророк Илия“ в село Славовица е построен през 1850 г. Зографисван е повече от четиридесет години от майстори от Самоковската школа. От двадесет години по седмица в месеца и на големи празници тук идва да служи протойерей Иван Димитров, който през останалото време е свещеник в енорията на храма „Св. Богородица – Животворящ източник“ (Подуянската църква) в София.

_PAM8760 Всемирното Православие - Софийска Епархия На 2 юли софиянци с радост и трепет посрещнаха светогорската икона Пресвета Богородица „Скоропослушница“. Тя пристигна в София в късния следобед и бе тържествено посрещната от Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит, който заедно със Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, Белоградчишкия еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит, множество столични духовници и многоброен богомолен народ я очакваше в храм „Св. Петка“, кв. Орландовци“.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

Нагоре