mitr_gavriil_ukr_1 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ЗАВЕДЕ СВЕЩЕНИЦИ И МИРЯНИ НА ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В УКРАЙНА

Те му благодарят за докосването до живата вяра в манастирите там. Владиката с покана от Румъния за богослужба в гр. Яш за Петковден. 

 

Ловчанският митрополит Гавриил заведе в Украйна свещеници от Ловчанска епархия, участници в църковния хор към катедралния храм „Св. Троица” - „Евстати Павлов”, и миряни. Поклонническото пътуване бе по покана на игумена на манастира „Свето Възнесение” в гр. Черновци епископ Лонгин.

Гостоприемност, братска топлота и любов бяха част от престоя в това свято място, съобщиха след завръщането си от българската делегация. Те определиха манастира като райско кътче, сякаш отделено с невидима стена от суетата на света. В него игуменки и монаси се грижат за 400 изоставени деца, всичките духовни чада на епископ Лонгин. Повечето от тях, изоставени от родителите си, подхвърлени, болни и недъгави, са имали щастието да попаднат на място, където са обгрижвани с такава любов, че очите им греят със светлината на обичани деца, са впечатленията на българите от срещата с тях. В училището към светата обител тези деца получават средното си образование, а при желание да продължат да учат пак манастирът поема издръжката им. Епископ Лонгин разказал, че когато манастирът бил посетен от 150 дипломати от държави, имащи консулства в Украйна, те му споделили, че никъде по света не са виждали нещо такова.

Епископ Лонгин и Ловчанският митрополит Гавриил заедно са отслужили света литургия в храма, който едва успял да побере всички, дошли да получат благодат, разказват още ловчалии, посетили Черновци.

 

Те разгледали и Почаевската и Киево-Печерската лавра, където се докоснали до мощите на светци. По-късно на път за България се поклонили пред мощите на света Петка Българска в храма „Свети три светители” в румънския град Яш. Там те са били топло приветствани от митрополита на Яш, който е поканил владиката Гавриил специално да посети епархията му на 14 октомври т. г. и да участва в празничната богослужба по случай Петковден.

Миряните, участници в делегацията, изказват огромната си благодарност към дядо владика за възможността, която им е предоставил, да се докоснат до Бог и неговите чудеса и да усетят въздействието на живата вяра.

Поклонническото пътуване бе в последната седмица на май.

 

 

 mitr_gavriil_ikr_2 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ЗАВЕДЕ СВЕЩЕНИЦИ И МИРЯНИ НА ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В УКРАЙНА

 

 ukrajna Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ЗАВЕДЕ СВЕЩЕНИЦИ И МИРЯНИ НА ПОКЛОННИЧЕСКО ПЪТУВАНЕ В УКРАЙНА