vladika_protesti Всемирното Православие - В ЛОВЕЧ ЗАПОЧВАТ ДНИТЕ НА ПРАВОСЛАВНОТО КИНО

Ловчански митрополит Гавриил

Всеки четвъртък до 28 април в читалището в Ловеч ще бъдат прожектирани православни филми. Събитието е в рамките на Дните на православното кино, провеждани за шести път с благословението на Ловчанския митрополит Гавриил.

 

 

Филмите „Светии на ХХ век", „Старецът Паисий Светогорец", „Светата Гора Атон", „Началото" и „Псково-Печерската обител" след това ще могат да бъдат гледани и през сайта на Ловчанска св. Митрополия http://www.eparhia-lovech.com/. В момента е на разположение трейлър (видеоанонс) на новите ленти.

На сайта са качени игрални филми от предишни Дни на православното кино, като: „Скоро е пролет”, „За моето име”; както и документалните: „Православни чудеса на XX век”, „Апостол на любовта”, „Атон – да достигнеш небесата”, „От Малката Планина”, „Торинската плащаница – Евангелие на страданията Господни”, „Уникални кадри от Гроба Господен в Йерусалим на Велика Събота”, „Почаев – филм откритие”, „Земята – млада планета”, „Бях на гости на смъртта” и др.

По повод началото на тазгодишните Дни на православното кино о. Любомир Казашки, секретар на Ловчанска митрополия, заяви: „Великият пост не е само ограничаване от храна, но е и въздържание и би трябвало православните християни да се въздържат и от гледане на телевизия, където изобилстват всякакви развлекателни предавания. От тази гледна точка Църквата, мислейки за доброто на хората, организира тези филми, които са от голяма духовна полза”.