b_1390999849 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В XXII ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и по решение на Светия Синод на БПЦ Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил взе участие в XXII издание на Международните Рождественски четения в Москва. По време на посещението си той бе придружаван от свещеник Стилиян Табаков от столичния храм „Св. св. Кирил и Методий”.

 

Българската църковна делегация пристигна в Москва на 25 януари вечерта и взе участие в светата божествена Литургия в храм „Христос Спасител”, с която бе поставено началото на четенията. Събитието съвпадна с мирното посещение на Антиохийския и на целия Изток патриарх Йоан X, който заедно с Московския и на цяла Русия патриарх Кирил оглави светата Литургия.

Официалното откриване на Рождественските четения се състоя на 27 януари сутринта в Кремъл. Участието на представителите на Българската православна църква в Рождественските четения бе свързано с проведената на 27 и 28 януари Втора конференция на тема „Поклонничеството като важен аспект на руското благочестие”, която се състоя в Поклонническия център на Московската патриаршия.

В рамките на тази конференция Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил изнесе доклад на тема „Обликът на българските светини. Места за поклонение”, а свещеник Стилиян Табаков се беше погрижил за снимков материал, който да визуализира доклада и да даде представа за светите места за поклонение у нас.

Митрополит Гавриил изтъкна, че „поклонничеството е подвигът на странничеството, към което се прибавят подвизите на поста, молитвата и търпенето на различни несгоди”. Той отбеляза колко много и разнообразни по вид благодатни места има в иначе малката по площ България, които желаещите да предприемат поклоннически пътувания по нашите земи могат да посетят за своя духовна полза. Очерта древната и богата история, която има християнството на територията на страната ни, като се започне от първите векове на християнството, от което време са християнски паметници като древната базилика „Св. София” с нейните няколко археологически пласта и ротондата „Св. Георги” в София, „Червената църква” край Перущица и др. и се стигне до свидетелствата за чудеса в наши дни, свързани със съхранените до днес светини и свети места. Той разказа и за ролята, която изигра събирането на трите Богородични чудотворни икони в София и отслужения Молебен за освобождаването на осъдените на смърт медици в Либия, знамението на Пресвета Богородица преди аварията в Челопеч и др. свидетелства, че Църквата Христова по нашите земи е жива и действена от векове и до днес.

Митрополит Гавриил изтъкна, че на територията на древна България се намират няколко значими по своята духовна притегателност центрове, като трите ставропигиални манастира – Троянския, Рилския и Бачковския; Роженския, Гложенския, Етрополския манастир, манастирите около старата столица Търново, манастирите от т. нар. Софийска Мала света гора, манастирите около Асеновград, скалните Ивановски и Аладжа манастир, градовете: София, Пловдив, Варна, Несебър и Созопол и много други, всеки със своето богатство - храмове, манастири и светини от различни исторически периоди.

Той очерта няколко възможни поклоннически маршрути, като запозна присъстващите по-подробно с местата, които могат да посетят и със светините – чудотворни икони и свети мощи, на които могат да се поклонят. Изтъкна, че тъй като страната ни се намира на своеобразен кръстопът, на територията на България православни християни от различни националности могат да открият по нещо свое, което е извор на благодат. Специално място в доклада бе отделено на светите места, свързани с Русия и руската святост.

Докладът беше възприет с огромен интерес от страна на участниците в конференцията. Този всеобщ интерес към представеното в доклада доведе до конкретни предложения и идеи от страна на Поклонническия център към Московската Патриаршия, за развиване на поклоннически маршрути в православна България, предназначени конкретно за православни християни от Руската православна църква.

Във връзка с това, по покана на българския посланик в Москва г-н Бойко Коцев на 28 януари в Българското посолство беше осъществена среща, на която бяха обсъдени важни въпроси, свързани с организирането на поклоннически пътувания от Русия по православните светини в България. По време на срещата посланик Коцев подчерта необходимостта от широка рекламна кампания на руския пазар за популяризиране на българските светини и заяви готовност посолството да съдейства за организирането на пътуване на руски журналисти в България за стартиране на проекта. Митрополит Гавриил благодари на посланик Коцев за проявената активност по реализацията на проекта и подчерта готовността на БПЦ да подкрепи организацията на поклонническите пътувания за руски вярващи.

С благословението на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил високопреосвещеният митрополит Гавриил и свещ. Стилиян Табаков се поклониха в прочутата Троицко-Сергиева лавра, където отслужиха света Литургия в Трапезния храм. По време на престоя им в руската столица те бяха придружавани и подпомагани от архим. Теоктист и о. Герасим, който тази есен предстои да защити дисертацията си в Московската духовна академия.

 

20140128-VSN_2022-1200 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В XXII ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mb_1390929245 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В XXII ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

____%204 Всемирното Православие - ЛОВЧАНСКИЯТ МИТРОПОЛИТ ГАВРИИЛ ВЗЕ УЧАСТИЕ В XXII ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИТЕ РОЖДЕСТВЕНСКИ ЧЕТЕНИЯ