thumb_274x196_2085 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"Жителите на град Троян отдавна се готвят за празника на своята небесна покровителка и за  180-годишнината от построяването на църквата „Св. Петка". Затова честването на двойния празник премина особено тържествено.

Вечерта на 13 октомври бе отслужена вечерня от Ловчански митрополит Гавриил, председателят на храма ставрофорен свещеноиконом Марин Божков и свещеноиконом Станимир Маринков.

След освещаването на петохлебията Ловчанският митрополит Гавриил прочете пред одеждата на света Петка канон за нейна прослава и раздаде на всички богомолци икони с нейния лик.

Одеждата на св. Петка е ценна реликва за църквата и за град Троян. Тя е придобита със съдействието на Ловчанския митрополит Гавриил. На 17 май 2013 г. Негово Високопреосвещенство Теофан, митрополит на Молдова и Буковина, подарява на негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил благодатната плащаница на св. Петка, за да пази града и жителите му от вредоносни беди.

Преди да пристигнат в Троян плащаницата и чудотворно копие на иконата „Достойно есть" преминават през градовете на петте духовни околии в Ловчанска епархия. На 13 октомври вечерта миряните посрещат светините в град Троян и с лития духовенство и богомолен народ ги отнася  в храма. 

Плащаницата на св. Петка е с тъмночервен цвят. Съхранява се в рака на специално изработен проскинитарий вляво от централния иконостас. Върху нея се вижда бродираният кръст, който е покривал честните ръце на светицата. Тези одежди са били върху нетленното тяло на св. Петка в периода на Великия пост.

Традицията да се дарява дрехата на св. Петка на енории в различни региони на Румъния и извън страната е утвърдена през 1989 г.

Смяната на дрехата на светицата се прави няколко пъти в годината: на Рождество Христово, в началото на Великия пост, когато се избира дреха с тъмен цвят, в деня преди Великден тя се сменя с бяла дреха и остава до деня след празника Петдесетница, след което се преоблича още два пъти: един ден преди традиционното поклонническо шествие „Пътят на светците" и веднага след 14 октомври.

Мощите на светицата са обвити с три одежди под дрехата, която се сменя. Всяка от дрехите носи печат. Най-старата е поставена и подпечатана през 17 век, когато мощите са пренесени в Румъния. 

Следващата дреха е поставена през 19 век. За втория печат няма достатъчно сведения.

Третата дреха е поставена през 20 век при негово Високопреосвещенство Теофан, архиепископ на Яш и митрополит на Молдова и Буковина. Тя е обозначена с бронзов печат за разлика от другите два, които са восъчни.

Облеклото, което се сваля и дарява на различни църкви, се изработва от бродирано кадифе с форма на кръст. В средата му, непосредствено върху честните ръце на св. Петка се бродира Светият Кръст или монограм Христос.

В двата края на раката, под краката и главата, се поставят бродирани възглавници, които заедно с дрехата се сменят едновременно и се раздават на различни храмове.

/Сведенията за плащаницата на св. Петка са от книгата "180 години храм "Св.  Преподобна Параскева"/.

 

thumb_274x196_2086 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_2087 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

thumb_274x196_2088 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_2089 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_2090 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_2091 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_2092 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

thumb_274x196_2094 Всемирното Православие - АРХИЕРЕЙСКА ВЕЧЕРНЯ В ТРОЯНСКИЯ ХРАМ "СВ. ПЕТКА"