DSCN9616 Всемирното Православие - ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ В СМОЛЯНДва дни Смолян празнува патронния празник на катедрален храм „Св. Висарион Смоленски” с участието на Пловдивския митрополит Николай, Великотърновския митрополит Григорий, Константийски епископ Антоний, епархийския духовен надзорник архимандрит Арсений, протосингела на Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, архиерейския наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион и още 20 духовни лица от Пловдив и Смолян.

 

И през двата дни богослуженията бяха украсени от песнопенията на митрополитския хор с диригент Георги Радев, а просторът над Смолян огласян от благозвучията на 11-те камбани на храма, най-голямата от които тежи 2 тона.

В навечерието на храмовия празник в Смолян бяха донесени  одежди на Света Преподобна Петка /Св. Параскева/, осветени на честните ? мощи, които цели и нетленни се намират в катедралния храм в гр. Яш, Румъния. Те бяха тържествено подарени от митрополита на Буковина и Молдова Теофан на Пловдивската света  митрополия, когато се честваше  храмовият празник на митрополитската катедрала  „Света Марина” – 17 юли. Одеждите ще останат в Смолян до 4 август, за да могат всички, които вярват и се надяват на небесното застъпничество на Света Петка, да дойдат в храма да се поклонят и помолят.

Стотици миряни преминаха през храма на поклонение и участваха в съборните архиерейски богослужения  в памет и прослава на първия епископ в Родопите – Св. Висарион, станал преди четири века жертва  и факел  на православието в Родопите. Вечернята с петохлебие оглави Константийски епископ Антоний, който преди пет години именно в този храм започна богослуженията си като епископ и от тук бе стартът му  през 2010 г. за викарий  на Западноевропейската ни епархия. Той поздрави всички, събрани под куполите на този величествен храм, съграден с много любов в сърцето на Родопите – Смолян.  „Свети Висарион Смоленски, каза той,  е небесният пазител на всички, които живеят в тази благословена Родопа планина.  Бог е изпратил този светъл лъч в Родопския  край, за да разпръсне мрака на неведението и да покаже пътя на спасението.

Пострадвайки мъченически от османските поробители, свети Висарион Смоленски дава искрата надежда за скорошната свобода на българите и неговото дело е светъл пример за подражание за всички, които живеят в този край.” Епископ Антоний благослови хората с пожеланието нашите молитви за по-доброто благо на българския народ, за по-добри бъднини на всички, които живеете тук, в Родопа планина, да носят Божия благодатен покров винаги и той да бъде над всички домове.

Съборната архиерейска света Литургия по повод храмовия празник на 29 юли бе ръководена от Великотърновския митрополит Григорий, поканен специално от митрополит Николай, защото „невидимо, духовно и осезаемо в храма е и Света Преподобна Петка, известна сред нашия народ като Св. Петка Търновска”. В проповедта си Търновският митрополит, след като отбеляза делото на епископ Висарион Смоленски и ролята му за православието, призова по неговите молитви Божието благословение и милост да са сега върху всички родопчани, върху чадата им, напуснали по принуда родината да търсят хляб и препитание. „И нека, добави той, като се върнат, да видят, че сме запазили тук тяхното отечество за по-честити, хубави дни, бъдете сигурни, че това ще го бъде…”, независимо че непрекъснато се очернят православната църква и духовниците. Той посочи, че в Дирекцията на вероизповеданията са регистрирани 100 секти, които мамят хората и най-вече младежите. Дори Националната телевизия, която е на бюджетна издръжка, малко говори за православието, затова припомни заветните слова на Васил Друмев – митрополит Климент Търновски: „Да пазим православието като очите си! Има ли православие – ще има и България, няма ли православие –  няма и България”.

В обобщаващата проповед за празника Пловдивският митрополит Николай посочи, че „построявайки този храм, неговите ктитори са поставили ярък образ на свети Висарион, сияещ във святост, който дълги времена беше изпаднал в забвение, образ, в който да се вгледаме ние - съвременните българи, да почерпим насърчение и вдъхновение, за да пазим вярата и да обичаме отечеството си така, както до последния си дъх св. Висарион е живял – угодно Богу и спасително за своето паство. Не случайно Бог е вдъхновил дарителите да построят този храм, именно във времена на чуждопоклонничество, на чужди влияния, време на робство, по-страшно от онова – петвековното, робство на материализма, на бездуховността.” Той призова народът и преди всичко представителите на местната и държавната власт  да се обединят във вярата и в църквата, защото само така ще се запази единството и мирът сред нашия народ, който е благословен от Бога. И допълни: ”Защо светската власт десетилетия иска нашия народ, нашите деца да не знаят Десетте Божии заповеди, да не знаят, че не трябва да се лъже, да се краде, да се убива, да се прелюбодейства. На България ли това е нужно, или на външни сили? Макар и „малко стадо”, ние не сме сами, Бог не ни е изоставил никога, той не ни изостави в мрака от петвековното робство да погинем...” Той призова  да се въведе вероучение в клас, народът ни да се обедини не от политиката и партиите, а от вярата.

На празничното богослужение бяха дошли кметът на Смолян Николай Мелемов, председателят на Общинския съвет Филип Топов и общинският съветник Димитър Кисьов, който е юрист на Архиерейството, комисар Кирил Хаджихристев, началникът на РИО Иван Муцевски и др. Тук бяха и представители на ктиторското семейство Баткови – съпругата Здравка и дъщерята Калина. Всички тях митрополит Николай поздрави най-сърдечно.

Заедно с храмовия празник свой имен ден има и архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион, носещ духовното име на патрона на най-голямата църква в Родопите и ръкоположен тук за архимандрит. По този повод той получи подарък от митрополит Николай  резбован кръст с думите: „И понеже кръстът, колкото и да е тежък, е благодат и спасение, украшение за светата църква, оръжието на мира и знамето на нашата християнска непобедимост, приеми го като скромен дар, за да те осени с благодатта, да черпиш от него сили за здраве и благоденствие.”

Вълнуващ бе ритуалът, който извърши митрополит Николай с отличаването на секретаря на Архиерейското наместничество отец Запрян Шиков с титлата „протойерей”. Той положи ръцете си  върху отец Запрян, паднал на колете, и произнесе молитва да посвещение. А след това се обърна към множеството в храма, обяснявайки защо именно този отец се  въздига  в по-висока свещеническа степен: „Ако Господ е запалил светлина в сърцето на някой свещеник и той устоява правдата и истината, то тогава епископът или митрополитът е длъжен да забележи тази светлина,  да не я потулва, а да я постави на високо и пред всички останали свещеници, за да свети над всички с примера.”  Това е първото подобно отличие, дадено от митрополит Николай на смоленски свещеник.

Празничните храмови  дни завършиха с „Многая лета” и отправената молитва Смолян и областта да бъдат закриляни от Божията десница и от духовния символ на Родопите св. Висарион Смоленски.

По повод храмовия празник ктиторското семейство в лицето на Здравка Баткова дари голямо количество хранителни продукти на Дома за деца и юноши в Широка лъка и Дневен дом "Звънче" в Смолян.

 DSCN9554 Всемирното Православие - ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ В СМОЛЯН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN9556 Всемирното Православие - ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ В СМОЛЯН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN9592 Всемирното Православие - ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ В СМОЛЯН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN9618 Всемирното Православие - ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ В СМОЛЯН

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DSCN9635 Всемирното Православие - ДВУДНЕВЕН ПРАЗНИК НА КАТЕДРАЛНИЯ ХРАМ В СМОЛЯН