Sveta_nedelja_plovdiv Всемирното Православие - ПЛОВДИВ ПОСРЕЩА МОЩИТЕ НА ПРЕПОДОБНОМЪЧЕНИЦА ПАРАСКЕВА-ПЕТКА
В неделята на Блудния син - 16 февруари, в митрополитския храм "Света Марина" ще бъде посрещната частица от светите мощи на римската преподобномъченица Параскева-Петка, донесени в дар на Пловдивската света митрополия от Славянобългарския манастир "Свети великомъченик Георги Зограф" на Света Гора-Атон. 
Светинята ще донесе лично игуменът на Зографския манастир Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий по решение на манастирския събор. 

Свещената реликва е поставена в специално изработена сребърна кутия, която архимандрит Амвросий ще предаде на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в 9 часа в храма "Света Марина". След това митрополит Николай ще възглави Божествената света Литургия в чест и прослава на светата преподобномъченица в съслужение със свещеници от града и епархията. 

След края на архиерейското богослужение - около 11 ч., с литийно шествие, което ще тръгне от храм "Св. Марина" до старинния храм "Света Параскева" /"Света Петка-стара" до Понеделник пазара/, светите мощи ще бъдат пренесени и поставени до иконастасната икона на света Параскева за вечно поклонение и почит от вярващите.


Read more:http://news.plovdiv24.bg