2 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИРНов монах бе постриган в Поморийския манастир „Св.Георги Победоносец“. 42-годишният Петко се отрече от света и пое по нелекия път на монашеството. Новопостриганият брат получи името Паладий и ще се подвизава под покровителството на светията.

Паладий е петият монах в светата обител към Сливенска епархия. Той бе доведен под мантия от своя духовен наставник игумена на манастира Йеротей, който е и Агатополски епископ, викарий на Сливенския митрополит.

Смиреният монах е родом от Разград, но преди няколко години идва в обителта на св. Георги и остава тук.

Ръкоположението извърши Негово Високопреосвещенство Сливенският митрополит Йоаникий. Десетки християни присъстваха на пострижението и подкрепиха молитвено най-новия брат в манастира.

След като бе облечен в мантия и получи благодатта на Светия Дух, обликът на монах Паладий се измени, за радост и на присъстващите.

Владиката пожела на новопостригания да се подвизава със страх Божий и да бъде все така ревностен в служението на Бога, както е бил и досега. Отец Паладий обеща с Божия помощ да изпълнява и трите обета, които всеки един монах при пострижението е задължен да спазва. Това са девство, нестяжание и послушание. Като венец на тези добродетели владиката изтъкна девството, което е най-угодно Богу.

Сливенският митрополит обясни и защо е дал името Паладий на новия брат. Имало е три имена, измежду които е трябвало да се избере едно. Владиката сподели, че три пъти е теглил листче с написаните имена, и трите пъти се е паднало това на св. Паладий. „Значи такава е била Божията воля, именно този светец да закриля брата“, каза в словото си митрополитът.

Отец Паладий е завършил паралелния двугодишен курс на Софийската духовна семинария „Св. Иван Рилски“. Продължава духовното си образование в Пловдивската Духовна академия и Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“.

С песнопения новопостриганият монах бе изпратен от духовния си наставник и от миряни до келията си.

 

9 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

 

Бъдещият монах Паладий минути преди пострижението

 

 

 

 

 

 

8 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

 

 

 

 

 

 

 

7 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 Всемирното Православие - ПЕТИ МОНАХ В ПОМОРИЙСКИ МАНАСТИР