26muchenici-157x300 Всемирното Православие - Фотоизложба посветена на 26 Зографски мъченици във ВидинНа 10 октомври на площада пред шадравана, посветен на Вида, Гъмза и Кула, във Видин, с благословението на Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Дометиан ще бъде открита фотоизложба, посветена на 26 Зографски мъченици от Света Гора – Атон от г-н Богомил Петров, виден видински общественик.

 

Изложбата е във връзка с това, че тази година в деня на отбелязването на тяхната памет - 10 октомври, се навършват 735 години от мъченическата им смърт и свидетелство за светото Православие.

 

Идеята за тази изложба в прослава на Зографските мъченици се е породила от неотдавнашното посещение на г-н Богомил Петров и група видинчани на Света Гора в Зографската света обител „Св. Георги Зограф”.

Изложбата е получила одобрението и благословението на Негово Високопреподобие архимандрит Амвросий, игумен на великата българска светиня – "Зограф".

Фотоизложбата ще бъде открита от митрополит Дометиан след светата Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски”. Тя ще даде началото на монашеската конференция, която ще се проведе същия ден във Видин.