2012 08 27 2751 150x112 Икона на Св. Богородица „Всецарица“ бе тържествено донесена и поставена във Видин

Икона на Св. Богородица „Всецарица“ бе тържествено донесена във Видин

На 27 август от 17:30 ч. в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“ при стечението на вярващи християни тържествено бе донесена иконата на Св. Богородица, известна с името „Всецарица“ и поставена в катедралния храм на Видин.

Иконата е копие на чудотворния образ на Божията Майка, който се намира и съхранява във Ватопедския манастир на Света гора – Атон.

 

Иконата е нарисувана във Видин и с благословението на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан бе тържествено осветена пред оригинала в светогорския манастир "Ватопед" на 22 август.

Иконата е известна с това, че по молитвите на св. Богородица пред нея стават чудеса, които радват и утешават страдащите онкоболни хора.

В катедралния храм бе отслужен Молебен канон към света Богородица, по време на който вярващите пристъпваха да се покланят пред честната икона и бяха помазвани с осветен елей.

След молението проповед и молитва за здраве и спасение и Божия милост към страдащите бе произнесена от архимандрит Поликарп, председател на храма.

В молитвеното тържество взеха участие архимандрит Евтимий, архимандрит Самуил, йеромонах Максим и свещеник Петър Христов.

Гост на духовното събитие бе областният управител на Видинска област г-н Цветан Асенов, заедно със своята съпруга Веселка Асенова.

Пред иконата ще бъдат извършвани молитви и всички присъстващи ще бъдат помазвани с осветен елей, донесен от Света гора, от кандилото, което непрестанно гори пред образа на св. Богородица „Всецарица“.

Иконата ще се съхранява в катедралния храм на Видин, като всяка седмица в понеделник от 17,30 ч. ще се изнася за поклонение и ще се извършва молитвено последование, на което ще се споменават имена за здраве и благословение на вярващите.

Богат снимков материал от събитието можете да разгледате на сайта на Видинска света митрополия тук.