56329.p Всемирното Православие - АУДИОЗАПИС НА БЕСЕДАТА  "СЪВРЕМЕННИТЕ ХОРА НА СВЕТА ГОРА - ОТШЕЛНИЦИ, ОБЩЕЖИТЕЛНИ МОНАСИ И ПОКЛОННИЦИ“

Светогорски отци

На 2 април 2015 г. залата на Енорийския център при храм „Св. св. Кирил и Методий" в столицата се оказа тясна за желаещите да присъстват на беседата "Съвременните хора на Св. Гора - отшелници, общежителни монаси и поклонници“. Водещият йеросхимонах Димитрий (Зографски) е брат на славянобългарския Зографски манастир „Св вмчк. Георги Победоносец“ на Св. Гора – Атон, подвизаващ се понастоящем в Германския манастир „Св. Йоан Рилски“ край София.

Събитието е продължение на беседата на йеросхимонах Димитрий „Светините на Зографския манастир. Светините на Атон“ от 5 март 2015 г. и се организира с благословението на Софийска митрополия. Така в началото и към края на Великия пост християните бяха укрепени с духовни светини и примери на благочестие от Градината на света Богородица – Света Гора, Атон.

След общата Господня молитва „Отче наш“ и кратко слово на д-р Десислава Панайотова – гл. редактор на Патриаршеския сайт, водещият започна събеседването с думите, че Църквата продължава да ражда светии, които да ни окуражават по пътя на светостта. Предложеният обзор йеросхимонах Димитрий (Зографски) нарече „трохички от светогорския живот“.

Ето някои от споменатите подвижници и събития:

Св. Никодим Светогорец (+1809 г.)

Св. Йона Киевски (+1902 г.)

Атонският спор за името Божие – големият удар върху руското монашество на Света Гора в началото на XX в.

 

ОТШЕЛНИЦИ ИСИХАСТИ (втора половина на ХХ век)

Отец Даниил Исихаст (Катунакски) е бил голям постник, ежедневно и служил Света литургия, имал е дара на сълзите и е бил прозорлив (+1929 г.)

Прозорливият старец Кирил от Неа Скити

Схимонах Йосиф Исихаст (+1959г.)

И някои от неговите ученици: схимонах Йосиф Ватопедски (+2009), старецът Арсений Пещерник (+1983 г.), схиархимандрит Ефрем Аризонски (роден през 1928 г.)

Старецът Теодосий Карулски (+1937 г.)

Руският йеросхимонах Тихон Голенков (+ 1968 г.)

Сръбският йеросхимонах Стефан (+ 2001 г.)

Архим. Гавриил Дионисиатски (+1983 г.), игумен на манастира Дионисиу

 

ЗОГРАФСКИ МОНАСИ

 

Игуменът дядо Евтимий (+1994 г.)

Схимонах Серафим

Схимонах Антоний (+2000 г.)

Схимонах Партений (+1983 г.)

Йеросхимонах Пахомий (+ 2008 г.), библиотекар

 

ПОКЛОННИЦИ

На въпроса дали поклонникът се връща променен от Света Гора, водещият отговори, че това зависи от неговото сърце, от това дали търси Господа, или отива там като турист. Тъй като който не живее за Господа, е мъртъв духовно. Господ и Божията Майка пресяват тези, които искат да посетят Атон. Ако в една група от 100 души 99 са тръгнали като туристи, а един като поклонник, пак си заслужава.

 

ХАРИЗАНСТВО

Има групи поклонници, които ежемесечно посещават Зографския манастир за седмица, за да работят там даром. Този, който е отделил от времето или от средствата си, за да помогне на светогорските манастири, бива възнаграден многократно от Господа - лично и неговите близки. Такива примери има много.

 

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА КЪМ СЪВРЕМЕННОТО СВЕТОГОРСКО МОНАШЕСТВО

Едно от предизвикателствата към съвременното светогорско монашество е бързото навлизане на света в монашеската република. Благодатта оскъдява, вкл. и на Света Гора – изпълнява се предсказаното от мнозина подвижници. При посещението си в Зографския манастир Руският патриарх Кирил предупреждава, че светът идва на Св. Гора и чрез интернет.

Светогорските отци са особено загрижени от опитите за изкривяване на вярата, с която не трябва да се правят никакви компромиси. Няма място за двойствена позиция. Йеросхимонах Димитрий цитира предговора и епилога на светогорско списание от края на 2014 г., в което са включени авторитетни изявления на светия Кинотис, изразяващи  несъгласието с икуменизма и опитите на Константинополските патриарси - Атинагор, Димитрий и Вартоломей за сближаване с римския папа. Желанието на светогорци е изповедническата позиция по жизнено важния въпрос за чистотата на вярата да продължи.

Беседата завърши с уверението, че Господ и св. Богородица няма да ни изоставят в нашите житейски проблеми, стига да стоим твърдо в Православието и да бъдем верни на нашия Господ Иисус Христос.

След като водещият отговори на множество въпроси: за Иисусовата молитва, за честотата на причастяването, достъпа до Св. Гора за мъжете и хилядолетната забрана на св. Богородица да ходят там жени, за поклонническия и туристическия поток, за търпимостта към новоначалните в храма и др., всички изпяха „Богородице Дево“ и се поклониха пред изящна икона на св. Димитър Солунски Чудотворец, с вградени мощи на много светии.

Аудиозапис от беседата може да чуете ТУК