(Продължение)

(Архимандрит Партений (Мурелатос) в центъра)
1818094_600 Всемирното Православие - КАК ДА СЕ СПАСЯВАТ ХРИСТИЯНИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА?  (ИНТЕРВЮ С АРХИМАНДРИТ ПАРТЕНИЙ (МУРЕЛАТОС), ИГУМЕН НА МАНАСТИРА „СВ. ПАВЕЛ“ НА АТОН - ЧАСТ III)- Мнозина казват, че наближават последните времена. Как да се спасяват християните в света при тези условия?

- Всичко се изпълнява според Свещеното Писание. «Небе и земя ще преминат, ала думите Ми няма да преминат»1, – казва Господ в Евангелието. А всичко, което е било произнесено от Бога, се е изпълнило и ще се изпълни в пълна мяра.

Апостасията2 се задълбочава с всеки изминал ден. Светът се потапя все по-дълбоко в бездната на духовната криза.

Ционистите и другите сили, които стоят зад последните скандали3 и антицърковната кампания, си поставят една-единствена задача: да откъснат хората от Бога и да предадат Името Му на забвение на земята.

Но те никога няма да могат да постигнат това! Защото Царството Божие не се предава по наследство. Докато земните управници се сменят един с друг, Небесният Владика остава един и същ. Бог е управлявал, управлява и ще управлява Вселената во веки веков. Царството Му не могат да отнемат нито бесовете, нито хората.

Защо днес преживяваме икономическа криза? Това е Божия милост! За да се опомнят забравилите Господа хора и да престанат да се плъзгат към духовната пропаст

Но, за съжаление, малцина виждат истинските причини за кризата. Вместо да се помолят, да се обърнат към Бога и Пресвета Богородица с молба за помощ – хората разчитат на помощ от чужбина, на икономически реформи, на заеми…

Бог е оставил свобода на хората. Докато не паднем, не се опомним и не се обърнем към Него с призив за помощ, Той няма да се намеси. А когато помолим Бога – Той ще ни даде просимото, защото нашият Господ не е зъл, а милосърден и човеколюбив. Той винаги ни желае само доброто.

- Разкажете ни за Иисусовата молитва. Какво е нейното значение в живота на монасите и миряните?

- В духовния живот постът, бодърстването и молитвата имат ключово значение. Именно тези три подвига съединяват човека с Бога. За спасението освен това е необходимо човек да има вяра в Бога и любов към Него.

Трябва да помним, че Господ е навсякъде, във всяка минута Той е близо до нас, чува всяка наша молба и въздишка. Но ние сами трябва да се обърнем към Него, Бог никого не привлича към Себе си насила. Той ни е казал: «ако някой иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва»4. «Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; тропайте, и ще ви се отвори»5Без Мене не можете да вършите нищо»6.

Без Божията помощ ние не можем дори въздух да вдишаме.

Ние, православните християни, трябва да помним: Господ е навсякъде. Нашият животтова са Христос, Пресвета Богородица, архангелите, ангелите и нашите светии. Извън Църквата няма Предание. Извън Църквата няма спасение. Извън Църквата няма нищо друго освен ад. «Блажен е онзи народ, чийто Господ е Бог»7. Да си спомним историята на еврейския народ. Когато евреите оставяли Бога, ги връхлитали напасти (плен, войни, жестоки убийства). Когато просели от Бога помощ – я получавали.

Същото става и сега. Нищо не се е променило оттогава.

- Отец Партений, днес има ли надежда? Може би чрез изпитанията, чрез трудностите ще можем да се върне към Бога?

- Да вземем за пример руския народ. Руснаците били избрани от Бога. Като получили от гърците Православната вяра, те принесли велик духовен плод. Колко много светци има в Русия! Броят на руските светци надвишава броя на светиите у всички останали народи, взети заедно!

Но постепенно Русия се отдалечила от Бога, руският народ паднал в нечестие и Господ по Своята милост допуснал революцията и идването на безбожниците на власт. Колко новомъченици пострадали за Христа, колко хора предпочели да умрат, но не изменили на вярата си!

Безбожната власт паднала, а Църквата останала жива. Нима през 70-те години някой можеше да си представи, че СССР ще рухне, а в Русия под грижите на Патриарх Алексий ще бъдат построени и открити 600 нови манастири?

В Евангелието е казано: всичко, което «Моят Отец не е насадил, ще се изкорени»8. Да си спомним Хитлер, Наполеон… Те искали да подчинят на себе си целия свят, погубили живота на много хора и не постигнали нищо. Бог не благославя такива начинания.

Да си спомним Византиянай-великата империя в човешката история, просъществувала 1200 години. И тяякога величествена и всемогъща) залязла. Защо? Поради греховете на хората.

Содом и Гомор, Всемирният Потоп… Историята знае много такива примери.

За съжаление, когато настъпва благоденствие (няма войни, глад, епидемии) хората забравят Бога и престават да се съобразяват с Него.

Всичко онова, което можем да направим – можем да го постигнем с Божията помощ. Без Господа сме нищо. Той е нашата опора и надежда.

(Следва)

1817705_600 Всемирното Православие - КАК ДА СЕ СПАСЯВАТ ХРИСТИЯНИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ВРЕМЕНА?  (ИНТЕРВЮ С АРХИМАНДРИТ ПАРТЕНИЙ (МУРЕЛАТОС), ИГУМЕН НА МАНАСТИРА „СВ. ПАВЕЛ“ НА АТОН - ЧАСТ III)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

_________________________
Пояснения

1 Марк 13: 31

2 Апостасия (гр.Αποστασία — отстъпление) – вероотстъпничество.

3 Интересното е, че беседата със стареца Партений се е състояла през пролетта на миналата година, тоест преди да започне мащабната антицърковна кампания в Русия.

4 Лука 9:23

5 Матей 7:7

6 Иоан 15:5

7 Пс. 32:12.

8 Матей 15:13

 

Източник: http://agionoros.ru

Втората част от интервюто може да прочетете ТУК: