208340.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯС особена тържественост беше отбелязана паметта на преподобния старец в манастира „Св. Йоан Богослов“ в Суроти.

В проповедта си в края на вечерното богослужение възглавилият тържеството Костантинополски патриарх Вартоломей нарече преп. Паисий Светогорец „велик светец, чиято светлина разпръсва мрака на безпокойството, неувереността и страха във всекидневието“.

С патриарха съслужиха Касандрийският митрополит Никодим и представителят на Св. Синод на Гръцката църква Навпактски митрополит Йеротей На литургията присъстваха също и митрополитите Неаполски Варнава, Лангадаски Йоан, Верийски Пантелеймон, Касторийски Серафим, Кисамски Амфилохий и Милитски Апостол.

В този ден, за да почетат стареца Паисий, пристигнаха няколко десетки хиляди души. Поклонниците бяха дошли от различни области на Гърция, България и Русия. Те чакаха с часове на опашка, за да се поклонят на гроба на св. Паисий. Потокът от вярващи не секна нито за минута дори и през нощта.

След края на вечернята Константинополският патриарх се помоли на гроба на преп. Паисий Светогорец. Видимо развълнуван, той каза: „Старецът Паисий е редом с нас“.

В църквата „Преп. Паисий Светогорец“ в селището Плати, Иматийски район, Серският и Нигритски митрополит Теолог отслужи вечерня.

Обръщайки се към големия брой вярващи, Владиката нарече канонизацията на Стареца Паисий Светогорец събитие „изпълнило с радост и надежда сърцата на всички православни“.

Вечерта на 11 юли Китърският, Катерински и Платмонски митрополит Георги оглави вечерното богослужение в новоосветения храм „Преп. Паисий Светогорец“.

Владиката нарече прославата на стареца Паисий в лика на Светиите „велико събитие за православния свят“.

208341.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208342.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208348.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208343.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208344.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208345.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208346.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ

208347.p Всемирното Православие - ТЪРЖЕСТВА В ЧЕСТ НА ПРЕПОДОБНИ ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ В ГЪРЦИЯ