206511.b Всемирното Православие - В МАНАСТИРА ПЕТРУ-ВОДЕ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА РУМЪНСКИЯ СТАРЕЦ ЮСТИН (ПЪРВУ)В навечерието на празника на Всички румънски светии, 13 юни, хиляди вярващи от цяла Румъния се събраха в манастира Петру-Воде, окръг Нямц, Молдова, за да почетат паметта на стареца, духовника и игумена на манастира архимандрит Юстин Първу, съобщава Седмица.Ru, цитирайки сайта ziarullumina.ro.

Старецът Юстин, който почина на 18 юни преди две години, беше погребан в Петру-Воде, затова в деня на неговата памет мнозина православни се отправят на поклонение на гроба му.

След всенощното бдение, литургия и парастас на следващия ден отслужи Ботошанският епископ Калиник, викарий на Яшката архиепископия, в съслужение с много духовници от митрополиите на Молдова и Буковина.

В проповедта си епископ Калиник говори за онази Голгота, през която са минали почти всички изповедници на Православието през комунистическия режим на Чаушеску. Отец Юстин е бил близо 20 години в затвора.

Слова произнесоха игуменът на манастира протосингел Харитон (Нягре) и о. Василий Пэвэляну, заместник-ректор на Духовната семинария в манастира в Нямц, който акцентира върху факта, че старецът Юстин „беше човек, въплъщаващ в себе си любовта. Нито един човек не напускаше манастира, без да получи благословението на стареца“.

Накрая всички поклонници бяха поканени на общата поменална трапеза.

––––––––––

Архимандрит Юстин (Първу), който се престави пред Господа през 2013 г., на 94-годишна възраст, беше един от най-любимите духовници в Румъния. Освен че близо 20 г. е прекарал в затворите заради религиозните си убеждения, той е бил и 25 години под зоркия надзор румънската „секуритате, но това не угасило ревността му по Бога. Отец Юстин винаги е отстоявал чистотата на светата православна вяра: и в годините на социалистически атеизъм, и след неговото крушение, когато над Румъния надвиснали нови заплахи. Мъжеството и героизмът на този Христов изповедник, готов да се жертва за Истината, е пример за всички нас, съвременните християни, образец за устояване във вярата.

Едно от последните интервюта с архимандрит Юстин (Първу) може да прочетете ТУК.