sv.spiridon Всемирното Православие - Свети Спиридон Тримитунтски чудотворец  (12 декември)

 П А Р А К Л И С

   Тропар, глас 1: На Първия Вселенски събор си  се показал поборник и чудотворец, богоносни Спиридоне, отче наш, затова и мъртъв, от гроба ти си извикал и змията в злато си превърнал: и когато си пеел светите молитви, ангели си имал съслужещи с тебе, пресвещени, слава на Дарилия ти сила, слава на Увенчалия те: слава на Действащия чрез тебе за всичкш изцерения! 

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   1.1. Отче Спиридоне, ти си изпълнил блаженството на кротките, които ще наследят земята. Бидейки кротък, милостив и чист, укроти и в моето сърце сегашната буря, за да те възпея в божествената тишина!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   1.2. Отче Спиридоне, като си очистил душата си с добри дела, имал си божествен вид и си спечелил сиянието на Дух Светий, и така ти озаряваш със същата светлина тези, които те облажават!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   1.3.Творецът Бог те взе като Давид от безсловесното стадо и те постави за превъзходен пастир на словесното стадо, сияещ и украсен с простота, кротост и незлобие, пастирю Спиридоне!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

 

   Богородичен: Чиста пресвята Дево, моли се, просвети и освети помислите и душата ми, премахни облаците, които ме разоряват и греховната тъмнина, която ме обхваща, за да те облажавам!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   2.1. Свети Спиридоне, чужд на страстите, ти си просветил ума си и украсен с Божествено смирение, си получил дар от Духа Светаго да прогонваш зли духове и да лекуваш болестите на тези, които с вяра те почитат!
   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   2.2. Отче преподобни, чрез твоите свети молитви си убил змията сатана, променил си нрава на сребролюбивия и като си помилвал нуждаещия се, превърнал си змията в златна украса!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   2.3. Издигнат на висотата на душевната чистота, ти си влязъл в облака на боговидението, приел си в скрижалите на сърцето си спасителния Божи закон като най-свят и постоянен угодник на Бога!
   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Богородице Владичице, излекувай струпите на моята душа, озари ума ми, помрачен от небрежност, за да ти пея: Няма по-непорочна и по-чиста от тебе, Богородице!

Е К Т Е Н И Я

   Седален: Свети Спиридоне, ти си просиял като епископ, произведен от Бога, Който те постави да се грижиш не за овцете, а за Христовата Църква. Със славата си си прогонил вълците еретици, като си ги възпитавал да се хранят с благочестие. Затова сред богоносните отци с мъдростта на Духа Светаго си затвърдил вярата, йерарше блажени, моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тези, които честват с любов твоята света памет!

 

Е В А Н Г Е Л И Е

   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на Твоя угодник Спиридон, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: По молитвите на Твоята пречиста Майка, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме, Боже по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми: Свети Спиридоне, изпълнен с християнска любов, ти си озарил ума си с Духа Светаго, открил си чрез действително видение истинското дело, станал си Божи жертвеник, като молиш да дари на всички Божествена светлина!

 

Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   3.1. Всеблажени светителю, ти открито си проповядвал Родителя и Единосъщния и Вечносъществуващ с Отца Син. Така ти си се издигнал сред богоносните отци и си затворил устата на беззаконствуващите.

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   3.2. Силно просияло слънце, украса на отците, слава на свещениците, съжител на ангелите, удостой чрез молитвите си с незалязващата светлина нас, които радостно извършваме твоята светла памет!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   3.3. Богоносни Спиридоне, светлина на вселената, Светият Дух те преведе от безсловесното стадо към словесното, както Моисей и Давид, на които си се оприличил по нрав!

 

М О Л И Т В А

 

   Богоносни отче наш Спиридоне, чуден светител на вселената и съжител на ангелите, днес цялата църква се прекланя пред тебе и проси твоето застъпничество пред Бога. Ти си изпитал радостите и тежестите на семейните грижи, в труд, бдение и молитва е преминал целият ти живот. Над тебе изобилно се изля Божията благодат, която от немощни човеци прави велики чудотворци и проповедници. От обикновен пастир и земеделец Бог те взе и направи пастир на християните. Защото душа, която изобилства от добродетели, Бог прави Свой дом и чрез нея просветва като светило, което се поставя на високо, за да свети на всички. Ти, Пастирю добри, беше кротък като Давид, сърдечно чист като Яков, Страннолюбив като Авраам и човеколюбив по примера на Спасителя. Затова народът те обикна, а Господ ти даде силата на Дух Светий, за да вършиш чудеса. Твоята молитва е била бърза като мълния и застъпничеството ти - сигурно, защото Бог е бил с тебе.

 

Сега ти стоиш пред Бога сред ангелите и всички праведници. Ние усърдно те молим: закриляй тези Божии раби (имената), които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си, за да поживеем тих и безгрешен живот под покрова на Светата Единосъщна и Неразделна Троица и прославяме заедно със всички светии Отца и Сина и Светаго Духа сега и винаги и во веки веков. Амин!