images?q=tbn:ANd9GcSZ-zwq0lFl2tSAb8Y_yPAsJxB5Xp6njMTSIg&usqp=CAU Всемирното Православие - СЛУЧАИ НА БЛАГОДАТНА ПОМОЩ ПО МОЛИТВИТЕ НА СВЕТИ СПИРИДОН ТРИМИТУНТСКИ (Паметта му се чества на 12 декември)(Случаите са от сайта на Свето-Даниловския манастир в Москва, основан в края на XIII век от московския княз Даниил Александрович, станал известен впоследствие като Даниил Московски. Той е по-малкият син на св. Александър Невски.).

Ето само някои от тях:

„Нашeто семейство беше студентско, с мъжа ми нямахме наше жилище. Живеехме все по общежития и дори нямахме адресна регистрация. През 1999 г. наша позната ни посъветва да се молим на св. Спиридон и ни подари неговия акатист. Започнах да чета акатиста на св. Спиридон, признавам си, не редовно. Първото чудо според мен беше свързано с това, че след молитвеното обръщение към светеца започнахме да осъзнаваме необходимостта от редовен църковен живот, с изповед и причастие. А през 2001 г. нашето семейство за първи път се сдоби със собствено жилище, можехме вече да имаме и постоянна адресна регистрация. Печатът в паспорта ми беше с дата 25 декември – деня, в който се чества св. Спиридон (по стар стил – б.р.)”.

Татяна

 +   +   +

„През 2007 г. се поклонихме на мощите на този светец с брата на моя отдавнашна приятелка. Майка им беше тежко болна, до степен да не може да познава децата си. Синът, който беше слушал много за чудесата на свети Спиридон Тримитунтски, беше дошъл специално да се помоли за оздравяването на майка си и ме повика да отида с него. Жената оздравя. Сега, както преди, води активен начин на живот. Благодарим ти, наш славни помощниче и застъпниче, свети Спиридоне!”

Фотиния

 +   +   +

„Колко пъти в нашето семейство сме получавали помощ по молитвите на Светията!!! По молитвите на св. Спиридон Тримитунтски спечелихме дело в съда.

Много исках да отида с дъщеря ми в Гърция, да помоля светеца за помощ, и буквално след три месеца бяхме вече в Гърция. Дойдохме при мощите на светителя сутринта, чакахме почти десет часа, но не усетихме никаква умора. Буквално на следващия ден дъщеря ми получи много предложения за работа. СВЕТИТЕЛЮ, ОТЧЕ СПИРИДОНЕ, моли БОГА ЗА нас!”

Татяна

 +   +   +

„Искам да споделя една история за чудесата на св. Спиридон. Ще започна отдалече. Тъй като очаквах зимата да е студена, имах голямо желание да си купя кожена шуба. Дори мислех да я взема на кредит, но впоследствие се отказах от неразумната идея. Зимата дойде и по стечение на обстоятелствата аз напуснах работа. За шуба вече дори и не мислех, сега трябваше да си търся нова работа. И ето на Рождество, връщайки се вкъщи от гости, намерих на закачалката чисто нова шуба, мой размер. При това магазинът, от който исках да купя шубата, и цената на етикета съвпадаха. Бях безкрайно учудена. Кой можеше да ми направи такъв подарък? Вкъщи всички мълчаха загадъчно. Изведнъж си спомних, че майка ми беше ходила на нощна служба на светеца в Даниловия манастир. Ясно осъзнах, че това ми е подарък от св. Спиридон. Шубата ми бяха подарили добри хора от енорията. Просто така, абсолютно нова шуба, за да ми бъде топло с нея. След известно време, явявайки се на милион интервюта, ми позвъниха от място, за което дори не бях и мечтала. Отидох да се договорим кога започвам. Какво беше удивлението ми, когато върху отрупаната с документи маса видях акатиста на св. Спиридон Тримитунтски. Мисля, че светецът ми помага в много неща (както и на всички нас), просто не винаги съумявам да го забележа. Благодаря ти, светителю отче Спиридоне.”

Марина

 +   +   +

„С мен се случи чудо след молитва към св. Спиридон Тримитунтски в Троицкия събор на Даниловия манстир, където беше донесена дясната му ръка. В работата ми се готвеше голямо съкращение и аз попадах в списъка. И ето какво стана: всички набелязани бяха уволнени, а аз останах. Това е просто чудо. Благодаря ти за помощта, свети Спиридоне.”

Николай

 +   +   +

„Ние с мъжа ми много искахме да имаме деца. След изследванията двама лекари ми казаха, че поради хормонално нарушение забременяването ми ще бъде много, много проблематично. Дадоха ни препоръка за огромен брой скъпоструващи анализи. Не бяхме успели да направим нито един от анализите, когато се случи ЧУДОТО. На 27.09.2010 г. с мъжа ми се поклонихме на десницата на св. Спиридон. Скоро след това разбрах, че съм бременна. Според всички анализи и тестове се виждаше абсолютно точно, че съм заченала в деня, когато сме били при св. Спиридон. Светителю Спиридоне, моли Бога за нас, грешните. Слава Богу за всичко!

Ника

 +   +   +

„12 януари 2011 г. Пиша, за да благодаря на св. Спиридон Тримитунтски и за да укрепне вярата и на други хора. Скоро научих за този светец. Купих си иконата му, но към молитва към него ме подтикна един филм. Много ме впечатли вярата на местните жители на остров Корфу, които всеки ден отиват при него като при „добър приятел”. Първо оставих цигарите. След това се намериха пари да платя кредита в точния ден (а аз сега съм без работа). И накрая ми се обади началникът – обади се САМ! – и ми съобщи, че иска да ми даде заплатата, след като 2,5 месеца си намираше оправдания да не ми я плаща. Всичко това се случи в продължение на няколко дни. А „да ходя” при св. Спиридон всеки ден, както правят жителите на Корфу (на гръцки – Керкира), намерих мой начин – бях записала в компютъра няколко снимки, в това число и на десницата му. Благослови, Господи!” 

Инна

 П А Р А К Л И С

   Тропар, глас 1: На Първия Вселенски събор си  се показал поборник и чудотворец, богоносни Спиридоне, отче наш, затова и мъртъв, от гроба ти си извикал и змията в злато си превърнал: и когато си пеел светите молитви, ангели си имал съслужещи с тебе, пресвещени, слава на Дарилия ти сила, слава на Увенчалия те: слава на Действащия чрез тебе за всичкш изцерения! 

 Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   1.1. Отче Спиридоне, ти си изпълнил блаженството на кротките, които ще наследят земята. Бидейки кротък, милостив и чист, укроти и в моето сърце сегашната буря, за да те възпея в божествената тишина!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   1.2. Отче Спиридоне, като си очистил душата си с добри дела, имал си божествен вид и си спечелил сиянието на Дух Светий, и така ти озаряваш със същата светлина тези, които те облажават!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   1.3.Творецът Бог те взе като Давид от безсловесното стадо и те постави за превъзходен пастир на словесното стадо, сияещ и украсен с простота, кротост и незлобие, пастирю Спиридоне!

   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Чиста пресвята Дево, моли се, просвети и освети помислите и душата ми, премахни облаците, които ме разоряват и греховната тъмнина, която ме обхваща, за да те облажавам!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   2.1. Свети Спиридоне, чужд на страстите, ти си просветил ума си и украсен с Божествено смирение, си получил дар от Духа Светаго да прогонваш зли духове и да лекуваш болестите на тези, които с вяра те почитат!
   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   2.2. Отче преподобни, чрез твоите свети молитви си убил змията сатана, променил си нрава на сребролюбивия и като си помилвал нуждаещия се, превърнал си змията в златна украса!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   2.3. Издигнат на висотата на душевната чистота, ти си влязъл в облака на боговидението, приел си в скрижалите на сърцето си спасителния Божи закон като най-свят и постоянен угодник на Бога! 
   Припев: Пресветая Богородице, спаси нас!

   Богородичен: Богородице Владичице, излекувай струпите на моята душа, озари ума ми, помрачен от небрежност, за да ти пея: Няма по-непорочна и по-чиста от тебе, Богородице!


Е К Т Е Н И Я


   Седален: Свети Спиридоне, ти си просиял като епископ, произведен от Бога, Който те постави да се грижиш не за овцете, а за Христовата Църква. Със славата си си прогонил вълците еретици, като си ги възпитавал да се хранят с благочестие. Затова сред богоносните отци с мъдростта на Духа Светаго си затвърдил вярата, йерарше блажени, моли Христа Бога да дари прошка на греховете на тези, които честват с любов твоята света памет!

Е В А Н Г Е Л И Е


   Слава на Отца и Сина и Светия Дух: По молитвите на Твоя угодник Спиридон, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   И сега и всякога и во веки веков. Амин!: По молитвите на Твоята пречиста Майка, Милостиви Господи, очисти многото наши прегрешения!

   Помилвай ме, Боже по великата Си милост и по многото Си щедрости изглади беззаконието ми: Свети Спиридоне, изпълнен с християнска любов, ти си озарил ума си с Духа Светаго, открил си чрез действително видение истинското дело, станал си Божи жертвеник, като молиш да дари на всички Божествена светлина!

Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   3.1. Всеблажени светителю, ти открито си проповядвал Родителя и Единосъщния и Вечносъществуващ с Отца Син. Така ти си се издигнал сред богоносните отци и си затворил устата на беззаконствуващите.

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   3.2. Силно просияло слънце, украса на отците, слава на свещениците, съжител на ангелите, удостой чрез молитвите си с незалязващата светлина нас, които радостно извършваме твоята светла памет!

   Припев: Преподобни отче наш Спиридоне, моли Бога за нас!
   3.3. Богоносни Спиридоне, светлина на вселената, Светият Дух те преведе от безсловесното стадо към словесното, както Моисей и Давид, на които си се оприличил по нрав!

М О Л И Т В А

   Богоносни отче наш Спиридоне, чуден светител на вселената и съжител на ангелите, днес цялата църква се прекланя пред тебе и проси твоето застъпничество пред Бога. Ти си изпитал радостите и тежестите на семейните грижи, в труд, бдение и молитва е преминал целият ти живот. Над тебе изобилно се изля Божията благодат, която от немощни човеци прави велики чудотворци и проповедници. От обикновен пастир и земеделец Бог те взе и направи пастир на християните. Защото душа, която изобилства от добродетели, Бог прави Свой дом и чрез нея просветва като светило, което се поставя на високо, за да свети на всички. Ти, Пастирю добри, беше кротък като Давид, сърдечно чист като Яков, Страннолюбив като Авраам и човеколюбив по примера на Спасителя. Затова народът те обикна, а Господ ти даде силата на Дух Светий, за да вършиш чудеса. Твоята молитва е била бърза като мълния и застъпничеството ти - сигурно, защото Бог е бил с тебе.

Сега ти стоиш пред Бога сред ангелите и всички праведници. Ние усърдно те молим: закриляй тези Божии раби (имената), които очакват твоята милваща бащинска защита. Простри ръката си и нахрани душите ни, запази нашите семейства от раздори и неразбирателства, благослови нашите всекидневни трудове и задължения, дари здраве на душите и телата ни, упътвай ни да растем в добродетелите, които ти си вградил в характера си, за да поживеем тих и безгрешен живот под покрова на Светата Единосъщна и Неразделна Троица и прославяме заедно със всички светии Отца и Сина и Светаго Духа сега и винаги и во веки веков. Амин!