1 Всемирното Православие - СВЕТА РАВНОАПОСТОЛНА МИРОНОСИЦА МАРИЯ МАГДАЛИНАТя е живяла през I век. Празнува се на 22 юли (4 август ст. стил) и в Третата неделя след Пасха - на св. жени-мироносици.

Личността на св. Мария Магдалина неправилно се обърква с други жени, за които повествуват Евангелията.

Света Мария Магдалина била родом от Магдала, на брега на Галилейското езеро http://www.pravoslavieto.com/bible/4/i.gif".

Тя не е Мария от Витания http://www.pravoslavieto.com/bible/4/i.gif" (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус.

Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което разказва св. евангелист Лука. Непосредствено след разказа за тази неназована по име грешница ("...една жена от града, която беше грешница, вж. Лук.7:37) ев. Лука  споменава поименно св. Мария Магдалина с думите "Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса" (Лук. 8:2). От текста ясно се разбира, че Мария Магдалина била една от многото други жени, които Иисус "излекувал от зли духове и болести... и които Му услужваха с имотите си" (Лук. 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница не е отскоро - то води началото си от края на VI век и се дължи най-вече на погрешно тълкуване на св. Григорий Велики.

Смесването на различни жени с името Мария е особено разпространено на Запад, среща се и в нашумелите филми "Страстите Христови" на Мел Гибсън, "Кодът Да Винчи" от Дан Браун и други произведения. То се дължи на непознаване на Св. Писание.

На този ден е и пренасянето на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 г. от Понт в Цариград. (Паметта му се празнува на 22 септември.)

 

КРАТКО ЖИТИЕ

 

Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалина била родом от Магдала, Сирия. От нея Христос Господ изгонил седем бяса. Първа вестителка на възкресението. Отишла в Рим и смело проповядвала вярата и пред императора Тиверий. Починала в Ефес, дето до смъртта си помагала на св. Йоан Богослов в апостолските му трудове. При император Лъв Мъдри (IX в.) мощите й били пренесени в Цариград в църквата „Св. Лазар“.

Дясната ръка на св. Мария Магдалина се пази като голяма светиня в светогорския манастир Симонопетра - нетленна и с естествена температура.

 

Църковни песнопения

 

Тропар, глас 1

Христа, заради нас родил се от Дева, си последвала, почтена Магдалино Марийо,
Неговото оправдание и закони пазеща,
затова и днес, празнуващи всесвятата твоя памет,
получаваме чрез твоите молитви опрощение на греховете.

 

Кондак, глас 3, подобен: Дева днес

Застанала, преславна, пред Кръста на Спасителя с мнозина други
си състрадавала на Майката Господня и сълзи проливала:
това в похвала принасяше, говорейки:
Какво е това странно чудо? Ти, Който владееш всяко творение,
прие да пострадаш: слава на Твоята сила.

 

Още за преподобната наша майка – в рубриката ни за св. Мария Магдалина.