преп. Гавриил (Ургебадзе)

12286_800x600_samtavro Всемирното Православие - преп. Гавриил (Ургебадзе)Една от най-важните светини на православна Грузия е девическата монашеска обител „Света Нина“ със Самтавро-Преображенския храм, разположена в древната Мцхета, при сливането на реките Мтквари и Арагви.

Според преданието, първият храм на това място бил построен още през IV век от първия християнски цар на Иверия (Грузия) свети равноапостолни Мириан III.

GavriilUrgebadze Всемирното Православие - преп. Гавриил (Ургебадзе)За Бога

Моретата ще пресъхнат, планините ще се разрушат, но славата на Христа няма да свърши.

Смъртта – това е преображение. Не се страхувайте от смъртта – страхувайте се от Божия Съд. Представете си как бие сърцето, когато стоите на изпит пред професора. Колко по-страшно е да стоите пред Бога на Съда! Божието величие не е сравнимо с нищо.

277089.p Всемирното Православие - преп. Гавриил (Ургебадзе)След като отец Гавриил изгорил плаката с портрета на Ленин, положението му се усложнило, в разследването се включили длъжностни лица от Москва. Разбира се, с него се занимавали тогавашните атеистично настроени отговорни лица. Отец Гавриил претърпял много нещастия, понасял мъчения и разпити. Морили го с глад, не му давали вода, затваряли го в карцер.

141628.b.jpg?0 Всемирното Православие - преп. Гавриил (Ургебадзе)Старецът Гавриил за Грузия е това, което за Гърция е старецът Паисий Светогорец!

 

На 21 декември 2012 г. на специално заседание на Синода на Грузинската православна църква е решен въпросът за канонизацията на йеромонах Гавриил Ургебадзе (1929-1995 г.). Това става в невероятно кратък срок след кончината му – след 17 години!

 

160796.p Всемирното Православие - преп. Гавриил (Ургебадзе)

Старецът Гавриил (Ургебадзе) - 1929-1995 г.

 

На 22 февруари 2014 г. в Грузия, в древната столица Мцхета, в девическия манастир Самтавро, се случи събитие, очаквано с голямо благоговение и любов от православните християни в Грузия и по цял свят, знаещи за великия старец и чудотворец отец Гавриил (Ургебадзе), блажения Христа ради юродив - открити бяха светите му мощи.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре