IMG_9243 Всемирното Православие - НА 16 ЮЛИ МОЩИ НА ПРЕП. СЕРАФИМ САРОВСКИ, ДАР ОТ РУСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА, СЕ ИЗЛАГАТ ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗА ПОКЛОНЕНИЕ ОТ ПРАВОСЛАВНИТЕ БЪЛГАРИ (2)На 17 юли Църквата ни отбелязва паметта на св. великомъченица Марина. По този повод в храма, носещ името на светицата, който се намира в двора на Софийска митрополия, ще бъде отслужена празнична света Литургия.

Още от навечерието на празника, преди вечерната служба от 17.30 ч., в храма ще бъдат изложени за поклонение мощи на света Марина и мощите на св. Серафим Саровски, които наскоро Руската православна църква дари на Българската православна църква в отговор на молба, която Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и Св. Синод на БПЦ отправиха към Светейшия Московски и на цяла Русия патриарх Кирил.

Броени дни след като отбелязахме 1150 години от Покръстването на българския народ и 1145 години от основаването на Българската православна църква, Патриарх Кирил изпрати чрез Негово Високопреосвещенство Нижегородски и Арзамаски митрополит Георги мощехранителница счастица от мощите на великия подвижник на благочестиетосв. Серафим Саровски, почитан и обичан от православните българи.

На 12 май т.г. руска църковна делегация начело с митрополит Георги връчи светинята на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, който приемайки я каза: 

„Надяваме се, че този драгоценен дар ще укрепи още повече вярата и благочестието на православния български народ, както и нашето благозаповядано в Христа единство“ И отправи молба към митрополит Георги да предаде „най-дълбока благодарност на Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за този драгоценен дар за Българската православна църква, за неговата братска любов и внимание към нас“.

Мощехранителницата с мощите на преп. Серафим Саровски се излага за първи път за поклонение от православните българи. 

Предстои Св. Синод на БПЦ да вземе официално решение къде ще се съхраняват светите мощи.