0N7A0530-750x500 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)На 26 февруари, на празника на св. Серафим Софийски Чудотворец, божествена литургия в Подворието на Московския и на цяла Русия патриарх в София отслужиха Врачанският митрополит Григорий и Виницкият и Барски митрополит Варсануфий.

На йерарсите от Българската и Украинската православна църква съслужиха настоятелят на Подворието архимандрит Васиан (Змеев), заместитник-ректорът на Софийската духовна семинария йеромонах Мелетий (Спасов), секретарят на Подворието протойерей Евгений Павелчук, клириците на храма „Св. великомъченик Пантелеймон йерей Димитър Тухчиев и йерей Христо Пашов, патриаршеският протодякон на Българската православна църква Александър Нешев и протодякон Александър Бегал.

 

По време на богослужението молитвено участие взеха посланикът на Руската Федерация в Република България А. А. Макаров, ръководителят на Руския културно-информационен център О. Н. Широков и сътрудници на Руското посолство.

На сугубата ектения прозвучаха молитви за единството на православните Църкви и запазване на Църквата от разделения и разколи. След сугубата ектения митрополит Варсануфий възнесе молитва за мир в Украйна.

В края на божествената литургия настоятелят на Подворието архимандрит Васиан се обърна с приветствено слово към митрополит Григорий и митрополит Варсануфий и благодари на йерарсите за тяхното участие в празничните тържества в деня, когато се отбелязват 70 години от блажената кончина на св. Серафим. За спомен от днешното празнично богослужение архимандрит Васиан поднесе на владика Григорий и на владика Варсануфий панагии с изображението на св. Серафим Софийски Чудотворец.

Виницкият и Барски митрополит Варсануфий се обърна с приветствено слово към присъстващите и поздрави всички с празника на св. Серафим, който в дните на своя земен живот не само е имал особения дар на християнска любов и молитва, но и вярност към каноническата истина и Преданието на светата Православна Църква.

Архиереят подчерта, че всичко това е пример за всички нас в настоящото време, когато Православната Църква се сблъска със сериозни предизвикателства и изпитания, заплашващи единството на цялата Православна Църква. Отбелязано беше, че тези дни на каноничната територия на Йерусалимската патриаршия започва среща на Предстоятелите на поместните Православни Църкви, които се събират заедно, за да намерят пътя за разрешаване на сложния въпрос, засягащ положението на православните вярващи в Украйна.

И ние днес в този прекрасен храм също се събрахме заедно, за да се помолим на удивителния Божий угодник св. Серафим, той със своето предстоятелство пред Бога да изпроси мир и съгласие на всички православни християни, завърши архиереят.

Владика Варсануфий благодари на настоятеля на Подворието архимандрит Васиан за оказаното внимание и гостоприемство и му подари за спомен кръст.

Врачанският митрополит Григорий поздрави енориашите и гостите на Патриаршеското подворие в София с празника в чест на св. Серафим и изрази радостта си от общата молитва, когато всички – и духовенство, и енориашис едно сърце се молеха на Бога, и Му благодари, че Той ни е дал такъв дивен и славен Божий угодник, като св. Серафим Софийски Чудотворец.

В края на службата патриаршеският протодякон Александър Нешев възгласи многолетие на Светейшия патриарх Московскии на цяла Русия Кирил и на Светейшия Български патриарх Неофит с цялото им богоспасяемо паство.

 

 0N7A0530-750x500 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

 

 

 

 

0N7A0051-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0133-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0291-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0304-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0250-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0428-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0547-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0445-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

DSC_9793-1024x678 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

DSC_9845-1024x678 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)

0N7A0185-1024x683 Всемирното Православие - ЙЕРАРСИ НА БЪЛГАРСКАТА И УКРАИНСКАТА ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ОТСЛУЖИХА БОЖЕСТВЕНА ЛИТУРГИЯ НА ПРАЗНИКА ПО СЛУЧАЙ 70 Г. ОТ УСПЕНИЕТО НА СВ. СЕРАФИМ СОФИЙСКИ ЧУДОТВОРЕЦ (3)