Обичам приказките! Харесвам вълшебствата! Затова, когато моите баби ми разказваха за нощта, когато се е родил малкият Иисус – слушах с интерес и си представях, че това е едно голямо вълшебство. Малка съм още, но с мама, татко и сестра ми ходим често на църква и там аз знам, че трябва да се помоля за здраве и паля свещичка.

Миналото лято ме кръстиха – беше още едно вълшебство за мен! Всички гости ми честитиха и ми казаха ми, че вече съм християнче!

Мама казва, че Бъдни вечер е най-големият семеен празник, защото всички се събират на празничната трапеза, да почетат Раждането на Младенеца. Това е най-радостната вечер – всички в света се радват на раждането на малкия Иисус, както и моите близки са се радвали на моето раждане.

Тази година ще помагам на мама да направим вкусна питка, в която ще сложим пара за късмет. На Бъдни вечер, знам от бабите си, че се готвят само постни ястия. В нашето село Венчан има и коледари, които ходят на Бъдни вечер и обикалят къщите. Те пеят за здраве на хората и разнасят новината за Христовото Рождество. Даряват ги с малки кравайчета и парички.

И ние в училище научихме коледарски песни… Ще попея вкъщи на моето семейство.

Чакам с нетърпение тази вълшебна празнична нощ!

 

Към рубриката на конкурса "Чудото на Коледа - Рождество Христово" 2015 г.