ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)

%D0%98%D0%B3%D1%83%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D1%8F2 Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)Човекът е със слаба физическа и духовна природа. При трудни моменти изпитва страх и търси лекарства срещу това неприятно чувство. Най-страшната заблуда при такива случаи е леенето на куршум за страх.

Попитах децата и се оказа, че повечето от тях били водени от бабите и майките си да им се лее куршум. Едно дете се уплашило от куче, друго паднало и се ударило лошо, трето се стряскало на сън.


Тази работа обаче не е безобидна. Тя става с помощта на дявола и душата се уврежда. Обясних вредата от леене на куршум. Децата разбраха, дори някои се ядосваха, че са ги водели при врачката, вместо да ги заведат в църквата.

Обясних им, че който лее куршум, извиква злите сили, които са силни да правят зло и хитро заблуждават, че помагат на хората. В случая оловото се превръща в подобие на това, от което се е уплашите детето. Там се крие заблудата. Като познае врачката, наивните и непросветена хора се удивляват и мислят, че Бог е открил това.

Децата се изповядаха, въпреки че вината е на родителите. Обещаха, че повече няма да вършат този грях.

Имах случай, когато една жена дойде да ме пита дали е вярно, че леенето на куршум е грях. Тя самата не знае. Искала повторно да заведе внучето си да му се лее куршум, но то отказало.

Невежеството е голямо. Това е езически грях, който хората вършели преди Христа. Сега, ако детето се уплаши, трябва да се заведе в храма Божий. Най-силното лекарство е изповед и приемане на свето Причастие. Но невежите предпочитат дявола пред светинята.

С децата е по-лесно. Те веднага разбраха и приеха доброто. Имаме интересен случай в нашето училище.

Стоян и Димитър са братчета. И двамата посещават Неделното училище. Домът им е на главна улица. По-малкият Димитър искал да пресече улицата. Задала се лека кола и той не успял да премине. Шофьорът се опитал да спре колата. Митко паднал и се оказал под колата отпред. Извадили го. Нямал дори драскотина.

За всеки случай родителите му го завели в болницата в Карлово. Установило се, че му няма нищо. Бил само изплашен. Като се върнали, заварили у дома близки и съседи разтревожени. Успокоили се, но трябвало детето да се полекува за страх. Един дядо предложил:

– Веднага го заведете да му се лей куршум. Не бива да преспи уплашен, за да не оживее страхът му.

По-голямото братче Стоян възразил:

– Не позволявам на Митко да се лее куршум. Това става с дявола.

– Вчерашно дете, ти ли ще ме учиш. Аз това го знам от баба си – ядосал се старецът.

– Не позволявам! – пак строго отсякъл Стоян.

– А какво да правим?- попитала една жена.

– Ще отидете в манастира, сестрите да го поръсят със светена вода.

Към 11 ч. се почука на манастирската порта. Отворихме. Бабата на Митко дошла да поиска светена вода. Дадохме ù. Поръсили го и той заспал спокойно.

Като дойдоха на училище, разказаха за случилото се. Похвалих ги и казах на другите деца да си извлекат поука от примера им.

Всеки път преди изповед питам има ли такива деца, на които е лят куршум. Оказва се, че има, въпреки и по-малко. Това са тези деца, които за първи път идват в неделното училище и не знаят, че леенето на куршум е грях.

В Калофер не се прекрати напълно леенето на куршум. Реших да пресека корена на това зло, но не успях. Слуги на демоните бяха един мъж и една жена. Обясних им, но те не ме разбраха. Казах им, че Бог ще ги накаже, но и това не помогна.

Разбрах, че жената работи за пари и не желае да се откаже от този доход. Впоследствие ослепя и почина. В заблудата си мислеше, че прави добро. Хвалеше се, как посред нощ идвали да им лее куршум. Някои отиват при ходжата. Кръстени християни унижават вярата си. Невежество!

Мъжът и досега лее куршум. Прочут е и отдалече идват при него. Гордее се, че помагал на хората. Искаше да научи на този занаят внучката си – наша ученичка. Възпротивих се и обясних на детето, а не на възрастните. Дано тайно да не го е посветил в това тъмно дело.

Той не се плаши от никакви съвети. Дори понякога на празник идва в светия храм. А по църковните правила няма право да прекрачи прага на Божия дом, защото е слуга на дявола. 

 

Източник: http://www.kaloferskimanastir.com/

feriscvalebamtavarifoto Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)Същността на Бога е непостижима за ума. Безпределното не може да бъде определено. Бог живее в непристъпна светлина в такава област на битието, където разумът не е в сила да проникне. Колко повече Той не може да се види с физически очи, които не издържат на слънчевата светлина, която е само Негово творение. „Бога никой никога не е видял“ – пише евангелист Йоан (1:18).

0_1c188b_f201ea39_L Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)Поразителните знамения по време на кръстните страдания и смъртта на Иисус Христос удивили верните и смутили хулителите. Но каменните сърца на враговете Му не се съкрушили. 

5a Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)На 23 февруари се навършиха 40 дни от смъртта на игумения Валентина Друмева от Калоферския манастир „Св. Въведение Богородично“. На този ден (по ст.ст.) се чества паметта на мъченица Валентина, затова при монашеското пострижение ѝ бяха дали нейното име.

valentina-drumeva-e1610796747468 Всемирното Православие - ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)Разликата между небесното царство и земното царство е неизмеримо голяма. Едното е небе, другото – земя, едното е безсмъртен дух, а другото – тленна плът. Единство между тях не може да има, защото по естество те са в противоположна зависимост.

Хората, които водят духовен живот, не воюват, а обичат. Тяхното оръжие е любовта Христова.

Слушайте "Радио Канон"

Baner radio 3 1

ЗА ПРАВОСЛАВИЕТО  СТЪПКА ПО СТЪПКА 

 

Български свещеномъченици и изповедници за вярата от най-ново време

С ТЕКСТОВЕ ОТ КНИГИТЕ НА

ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА ДРУМЕВА

МОЖЕТЕ ДА СЕ ЗАПОЗНАЕТЕ ТУК

Нагоре