IMG_9791a Всемирното Православие - 25 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ (СЪС ЗВУКОЗАПИС НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА)Училище неделно посещавам аз.

Урокът е чудесен.

Започваме с молитвичка на глас,

Завършваме със песен.

На 17 май в Калоферския девически манастир „Св Въведение Богородично“ се проведе годишното тържество на Неделното училище, което през 2015 г. чества юбилей. Преди 25 години монахиня Валентина Друмева – сегашната игумения, заедно с отишлия си от нас отец Иван Найденов поставят началото на училище по православно вероучeние към обителта.

С времето броят на децата нараства от 20 на 200, разпределени в четири възрастови групи. Те са не само от града на Ботев, но и от Карлово и близкото село Васил Левски. Освен нравствени поучения, стихчета и песнички за православната вяра, в годините на разцвет на Неделното училище децата научават наизуст Божествената света литургия и пеят на богослуженията.

На Рождество Христово, Възкресение Христово и в края на учебната година се провеждат вълнуващи тържества, на които присъстват много родители и гости. Особено любими на децата са екскурзиите в България и чужбина: Гърция, Румъния, Охрид.

Днес първите ученици са вече родители, в Неделното училище идват техните деца. Те учат по книгите, които игумения Валентина написва през този четвърт век, повече от 20 на брой - безценен извор за бъдещите преподаватели по вероучение.

На юбилейното тържество в препълнената зала децата вдъхновено пяха, рецитираха стихове, изявиха се в драматизациите: „Сънят на разбойника“ (който вижда насън Малкия Христос и погледът Му стопля сърцето на разбойника със сълзите на разкаянието), „Свидетелството на стражата“ (която охранява запечатания Гроб Господен и става свидетел на Възкресението на Иисус Христос), „Фокусникът“ (за силата на молитвата и кръста срещу злите сили, с които невежи хора правят магии, леят куршуми и гадаят) и „Серафим“ (по едноименния разказ на Йордан Йовков).

Едно дете прочете есето „Душата е по-ценна от всички съкровища на света!“:

„Ние, просветените християнчета, имаме чиста, светла, православна вяра.

Веднъж, в тиха лятна нощ, повдигнах очи към небосвода. Той беше осеян с безбройно много звезди. Те трептяха в златни и сребърни лъчи. Милиони пъти са по-големи от земята и са далече на светлинни години от нас…

Нашата малка земя е прашинка във всемира. Човекът пък е една точица, но в тази точица е вложена безсмъртна душа, която се състои от ум, чувство и воля.

С ума си той се прекланя пред огромния всемир и слави неговия велик Творец Бог. С чувството си се удивява пред сложните закономерности в природата и пак слави Бога. С волята си се старае да прави добро, за да заслужи вечността, за която е сътворен.

Велик е Бог в своите небесни и земни творения. Но най-велик е в сътворението на човека, който има прекрасна, разумна и безсмъртна душа.

Душата е по-ценна от всички съкровища на света!“

–––––

В края на това чудесно, радостно, благодатно тържество на вярата игумения Валентина – ръководител на училището и автор на програмата, отиде при децата на сцената и припомни накратко историята на Калоферското Неделно училище. Тя благодари на г-н Димитър Гошев - постановчик на драматизациите по творби от българската и световната класика, и музикалния ръководител Донка Цветкова, както и на всички нейни помощници през годините.

 

Запис на речта на майка Валентина можетеда свалите тук

 

http://upload.bg/?get_file=81ee84ddc5e21614c757e3c2fab45650bcfcb29a

 

 IMG_9780a Всемирното Православие - 25 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ (СЪС ЗВУКОЗАПИС НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА)

 IMG_9784a Всемирното Православие - 25 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ (СЪС ЗВУКОЗАПИС НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА)

 IMG_9803 Всемирното Православие - 25 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ (СЪС ЗВУКОЗАПИС НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА)

 IMG_9797a Всемирното Православие - 25 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ (СЪС ЗВУКОЗАПИС НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА)

 IMG_9799.aJPG Всемирното Православие - 25 ГОДИНИ КАЛОФЕРСКО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ (СЪС ЗВУКОЗАПИС НА ИЗЯВЛЕНИЕТО НА МАЙКА ВАЛЕНТИНА)