2012-05-29%20Kalofer%205a%20%20%205a Всемирното Православие - НА 26 ДЕКЕМВРИ ПО БНТ-2 ЩЕ БЪДЕ ИЗЛЪЧЕН ФИЛМ ЗА ИГУМЕНИЯ ВАЛЕНТИНА (ДРУМЕВА)Както писа сайтът www.karlovo.tv, на втория ден от Рождество Христово от 21.45 ч. в поредицата „Съвременници“ БНТ-2 ще излъчи филма „Съвременни чудеса“ - за игуменията на Калоферския манастир „Св. Въведение Богородично“ Валентина (Друмева). Лентата разказва за тихия подвиг на една монахиня, посветила себе си на Бога и на християнската просвета на децата.

През 2016 г. Калоферското неделно училище на майка Валентина навърши 26 години. В него вече идват децата на първите нейни ученици. С помощта на свещеници, учители, на сестрите ѝ в Христа – монахините от светата обител, се посяват семената на вярата в чистите детски сърца, за да дадат плод и в зрелия им живот. Всички в Калофер знаят, че децата от неделното училище са най-примерните, най-жизнерадостните, най-сърдечните, защото познават Бога, обичат Го и се стараят да не Го огорчат с някоя постъпка.

Игумения Валентина (Друмева) завършва висша математика, знае руски и френски език. Едно посещение на близка в Калоферския манастир променя живота на младата учителка. Изборът ѝ е категоричен, желанието ѝ да се посвети на един надземен идеал я кара да прекоси България от североизток до Балкана, да преодолее много препятствия, за да може сега да каже: „Щастлива съм в монашеството“.

„Филмът е за сложния избор между математиката и манастира, за вярата и сложната мисия да се съхрани през 21-ви век“- разказва авторът на филма Мариета Фидосиева. - Смятам, че целта на поредицата „Съвременници“ е да покаже именно такива личности от различни области на живота“- допълва авторът и обещава, че зрителите ще имат уникалния шанс да надникнат не само зад манастирските порти, но и в един живот, който е истинско съвременно чудо.

Филм, който подхожда за Рождеството на Спасителя, защото показва как се ражда Христос в сърцата на хората.