IMG_9999 Всемирното Православие - ГОДИШНОТО ТЪРЖЕСТВО НА КАЛОФЕРСКОТО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ '2017 Г. (ОБНОВЕНО С ВИДЕО)Неделното училище по православно вероучение при Девическия манастир „Св. Въведение Богородично“ в гр. Калофер вече 27 години разтваря вратите си за децата. Голяма част от тях са синове и дъщери на първите възпитаници на училището. На 21 май родители и деца дойдоха празнично облечени в светата обител за годишното тържество на Неделното училище.

Учениците вече знаят, че човекът е най-красивото Божие творение, защото има безсмъртна душа. Знаят още, че както тялото се нуждае от храна и въздух, така и душата се нуждае от храна, която е вероучителното знание, и от въздух, който е молитвата. С всеки урок децата опознават чудните евангелски истини, които им сочат пътя към доброто.

Под акомпанимента на музикалния ръководител г-жа Донка Цветкова децата въодушевено изпяха песните: „Християнче“, „С пламенно сърце“, „Утринна молитва“, „На Екзарх Йозиф“ , „Пролет в Калофер“, „Малкото манастирче“, „За Солунските братя“.

Преди рецитала „Велик си, Боже!“ конферансието припомни: „Красив е видимият свят, с реки, поля, гори и езера! Но още по-красив е човекът, съотворен от Бога с безсмъртна душа!“.

Ето една от десетте строфи, включени в рецитала:

„Пред тайни Божии човек немей

и пази се от грях, от злото.

На Бога с благодарност пей,

щастлив безкрайно е с доброто.

Пред нас, над нас, светът е пълен с тайни!

Велик Творец си, Боже!““

Силно аплодирани от публиката бяха и сценките „Духовен антибиотик“ (както тялото, така и душата понякога премръзва и заболява от лоши мисли и настроения и се нуждае от духовен антибиотик), „Свидетелството на стражата“ (видяла първа Възкръсналия Христос), „Езикът на любовта“ (езикът на любовта към Бога и към ближните - най-важният език, който всеки може да научи сам).

Сценките и стиховете са дело на игумения Валентина (Друмева) – ръководител на Калоферското неделно училище. Постановките са дело на г-н Димитър Гошев. Музикален ръководител е г-жа Донка Цветкова. Хармоничните песни са нотирани от учителя по музика Николай Николаев от гр. Стара Загора.

Ценна помощничка на игумения Валентина в работата с децата е послушница Виолета, която трогната благодари на учениците и на техните родители.

И тази година, както обикновено, старанието на децата, които без да чакат някой да им се обажда или да ги събира, цяла година посещават с трепетно желание Неделното училище, ще бъде възнаградено с безплатна екскурзия.

След края на хубавото духовно тържество майка Валентина ни прие в килията си. Благодарение на многогодишния си педагогически опит, за нуждите на Калоферското неделно училище тя е написала 24 книги и помагала с уроци, песни, разкази и драматизации. Те са безценно помагало за всички учители по вероучение, което все още не е станало задължителен предмет в българското училище, а се крепи върху апостолския плам на шепа преподаватели.

Разговорът се насочи към благотворното влияние на евангелските истини, поднесени по подходящ начин и с много обич на децата, посещаващи Неделното училище. За 27 години от него са излезли над хиляда души, които могат да различат добро и зло, хора с жизнен дух, позиция и стабилна нравствена основа за цял живот. Игумения Валентина нарече своите ученици „прекрасни, различни от останалите, елитните деца на Калофер“.

Видеозапис на събитието, заснето от Веска Илиева, може да видите тук.

 

 

IMG_0003 Всемирното Православие - ГОДИШНОТО ТЪРЖЕСТВО НА КАЛОФЕРСКОТО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ '2017 Г. (ОБНОВЕНО С ВИДЕО)

 

 

IMG_0002 Всемирното Православие - ГОДИШНОТО ТЪРЖЕСТВО НА КАЛОФЕРСКОТО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ '2017 Г. (ОБНОВЕНО С ВИДЕО)

 

 

IMG_5778 Всемирното Православие - ГОДИШНОТО ТЪРЖЕСТВО НА КАЛОФЕРСКОТО НЕДЕЛНО УЧИЛИЩЕ '2017 Г. (ОБНОВЕНО С ВИДЕО)