1384083728 Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ ВСЕПРАВОСЛАВНО СЪВЕЩАНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЕРЕСИТЕОт 4 до 6 ноември 2013 г. град Волос (Централна Гърция) се проведе XXV Всеправославно съвещание на тема ереси и парарелигии, организирано от Комитета по ересите към Св. Синод на Гръцката православна църква под егидата на Атинския и на цяла Гърция Архиепископ Иероним. Съвещанието на тема «Еретически и окултни подходи към болестите»  премина под ръководството на Солунския митрополит Антим, председател на Синодалния Комитет по въпросите на ересите.

В Съвещанието участваха десет упълномощени висши духовници от Поместните Православни църкви (Цариградска, Александрийска, Иерусалимска, Руска, Сръбска, Румънска, Кипърска, Гръцка и Полска) и повече от 110 представители от митрополиите на Гръцката православна църква, Крит и Дванадесетте острова.

На церемонията по откриването присъстваха: Критският архиепископ Ириней, Сидонийско и Апокоронския митрополит Дамаскин (Цариградска Патриаршия), Птолемаидският митрополит Протерий (Александрийска Патриаршия), Лидски архиепископ Димитрий (Иерусалимска Патриаршия), Енгърски епископ Порфирий (Сръбска православна църква), Димитриадски и Алмирски  митрополит Игнатий, Стагонски и Метеорски митрополит Серафим, Артски митрополит Игнатий, Лариски и Търнавски митрополит Игнатий, Сисанийски и Сиатистски митрополит Павел, игумен Теофан (Лукиянов), временно изпълняващ длъжността началник на Руската духовна мисия в Иерусалим, членове на Синодалния комитета по въпросите на ересите и парарелигиите, както и представители на местната държавна власт.

Беше посочено, че очертаният сериозен проблем кара всички православни пастири неуморно да следят за духовното здраве на своите паства, да напомнят на чедата на Църквата за истинската цел на християнския живот и правилното отношение към болестите.

В хода на Съвещанието бяха изслушани доклади на гръцки богослови върху теми като: «Спасението на целокупния човек в живота и учението на Православната църква», «Окултният подход към болестите», «Духовното» измерение на алтернативната медицина», «Алтернативната медицина през призмата на класическата медицина», «Терапията на «Християнската наука», «Пастирският подход към човешкото страдание», «Терапията на петдесятниците».

Бяха изслушани също и съобщения на представители на епархията на Гръцката православна църква по посочената тема.

В края на работата на Съвещанието участниците разработиха «Предложения» върху означената тематика за Св. Синоди на Поместните Православни църкви.


1384083770 Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ ВСЕПРАВОСЛАВНО СЪВЕЩАНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЕРЕСИТЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

1384083807 Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ ВСЕПРАВОСЛАВНО СЪВЕЩАНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЕРЕСИТЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1384083835 Всемирното Православие - В ГЪРЦИЯ СЕ ПРОВЕДЕ ВСЕПРАВОСЛАВНО СЪВЕЩАНИЕ ПО ВЪПРОСИТЕ НА ЕРЕСИТЕ

 

 

 

 

 

 

 

 

Превод от руски език: В. Нанева