John_the_Russian Всемирното Православие -  В ГЪРЦИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА СВЕТИ ЙОАН РУСКИВ селището Нео Прокопио на остров Евбея, в храма на свети праведен Йоан Руски (1690 – 1730 г.), където се пазят неговите свети нетленни мощи, сe проведоха тържества в чест на този велик подвижник. Както съобщава сайтът «Света Гора», на празника са присъствали хиляди вярващи от Гърция, Русия и други православни страни.


 

Всяка година в последната неделя на септември тържествено се отбелязва откриването на величествената катедрала на свети праведни Йоан, състояло се през 1969 г. Оттогава в този ден в Нео Прокопио се стичат множество поклонници.

В самия празничен ден беше отслужена Утреня и Божествена Литургия (с дяконско ръкоположение). Богослужението възглави митрополитът на Халкида Хризостом.

След края на Божествената Литургия бяха възнесени молитви за упокоение на душите на загиналите бежанци, принудени да напуснат Мала Азия вследствие на геноцида над гръцкото население, устроен от турското правителство. Преселвайки се от малоазийския град Прокопио на остров Евбея, те основали тук града Нео Прокопио и донесли със себе си мощите на своя небесен покровител.

Кулминация на тържествата стана литийното шествие със светите мощи на праведния Йоан Руски по улиците на Нео Прокопио.

В него взеха участие митрополит Хризостом, множество свещеници, представители на местната власт и хиляди вярващи от всички краища на православния свят (една от най-многобройните групи поклонници беше от Русия).

Според дългогодишна традиция по време на литийното шествие вярващите носеха на ръце светите мощи на праведния Йоан.

 

Prokopion_hram_card Всемирното Православие -  В ГЪРЦИЯ ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА СВЕТИ ЙОАН РУСКИ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Катедралният храм "Св. Йоан Руски" в Нео Прокопио

 


 

Сн.: https://ru.wikipedia.org/