220761.p Всемирното Православие - ЦЪРКВА БЕЗ СВЕЩЕНИЦИ: 2300 ЕНОРИЙСКИ ХРАМА В ГЪРЦИЯ ОСТАНАХА БЕЗ ДУХОВНИ ПАСТИРИМитрополитът на Монемвасия и Спарта Евстатий

Тъй като Църквата и държавата в Гърция не са разделени и свещениците са държавни служители, в резултат на политиката на съкращаване на държавния сектор пострада и Църквата.


Държавата рязко ограничи броя на ръкополаганията на нови свещеници, поради което много енории останаха без свещенослужители.

Съгласно действащото законодателство, новият държавен служител (в дадения случай свещенослужител) може да бъде приет на работа само след пенсионирането на десет негови колеги. По данни на Св. Синод на Еладската църква броят на енориите, останали без пастирско обгрижване, са достигнали 22 процента, при необходимост от 10500 свещеници не достигат 2300 души.

От пастирска грижа са лишени най-вече малките населени места. Повечето от тях се намират на значително разстояние от съседните селища или достъпът до тях е затруднен поради неразвита транспортна инфраструктура, а в същото време малката община не е в състояние да издържа свещеник със собствени средства.

Митрополитът на Монемвасия и Спарта Евстатий оценява ситуацията като критична: «Във всяка епархия не достигат поне по двадесет свещеника, в нашата митрополия - седемдесет. Това означава, че в някои храмове в неделя не се извършва св. Литургия. Жителите на малките села са лишени от държавна администрация, учители и обществени услуги. Остана им само Църквата. Ако няма и свещеник, те въобще ще останат без защита и подкрепа. Когато на едно ръкополагане се падат 6-7 свещеници, които ще излязат в пенсия, нали разбирате накъде вървим. След 15 години в епархията от 120 свещеници ще останат 20-30, които ще бъдат принудени да обгрижват по 4-5 енории, отдалечени на много километри една от друга».

(Със съкращения)