225746.p Всемирното Православие - АРХИЕПИСКОПЪТ НА АТИНА И ЦЯЛА ГЪРЦИЯ ЙЕРОНИМ Е ПОД НАТИСК ОТ СТРАНА НА КОНСТАНТИНОПОЛСКА ПАТРИАРШИЯ (2)По сведения на гръцката агенция Romfea, през последните дни се наблюдава силен натиск върху някои църковни йерарси във връзка с провеждане на подготвителното събрание на предстоятелите на Православните Църкви (синаксис), което трябва да се заеме с въпроса за свикване на Всеправославен събор, планиран за май 2016 г. в Истанбул.

Подготовката на Всеправославен събор върви със стремителни темпове, но съществуват някои разногласия, които са достатъчни да взривят всички приготовления, се казва в съобщението.

По-преди се посочваше, че подготвителното събрание е планирано за 21 януари, и че то трябва да се проведе в Истанбул. Но предвид последните политически събития между Русия и Турция това става невъзможно.

В резултат Константинополският патриарх Вартоломей взе решение подготвителното събрание да бъде пренесено в Женева, така че в него да успеят да участват представители на всички Поместни Църкви, без изключение.

Промяната на местото за провеждане на събранието обаче не осигури участието в него на йерарси от всички Поместни Църкви. В частност, Атинският и на цяла Гърция архиепископ Йероним изрази желание да не участва в него.

Според информация на гръцката агенция «Ромфеa», щом като научил за решението на йерарха, Фенер1 веднага изпратил един от европейските митрополити, за да убеди архиепископ Йероним да участва в синаксиса.

Но независимо от комплиментите, братските приветствия и съответните пожелания, представителят на Константинополска патриаршия получил отрицателния отговор на архиепископ Йероним.

Предстоятелят на Еладската православна църква е подложен и на политически натиск с цел да бъде накаран да участва в синаксиса и да съдейства за подготовката на Всеправославния събор, се казва в съобщението.

Във всеки случай, постоянно действащата комисия към Св. Синод е в очакване на 12 януари, вторниккогато трябва окончателно да се изясни въпросът относно участието на архиепископ Йероним във Всеправославния събор.

Освен това се съобщава, че на натиск с цел участие в провеждането на подготвителното събрание и Събора е подложен и Антиохийският патриарх Йоан, който прекъсна евхаристийно общение с Йерусалимския патриарх поради проблеми с църковната юрисдикция на Катар.

––––––––––

1.Исторически район на Истанбул, където се намира резиденцията на Константинополския патриарх.