DSC06230 Всемирното Православие - МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ПРАВОСЛАВНОТО БОГОСЛОВИЕ И НАУКИТЕНа 26 април в Конферентната зала на СУ „Св. Климент Охридски” бе открита меджународната конференция „Православното богословие и науките”. Под знака на светлото Христово Възкресение градът, носещ името на Премъдростта Божия – София, стана домакин на първото по рода си събитие за България - дискусионна среща на учени от всички области на науката с православни богослови. 

Основното, на което са заложили организаторите, е представяне на чистото, неосквернено и свято православно учение, съответно чрез участието на богослови, доказани в своята православност, както из средите на българските теолози, така и сред международните.

 

 Защото именно неизопаченото православно богословие е което приветства и прегръща развитието и напредъка на всяка област от науката, без да среща никакъв повод за противоречие с нея, но напротив – чрез нея вижда мотивите за ново и непрестанно прославление на Бога Творец и Устроител на света.

 

Конферентната зала на СУ или т. нар. „огледална зала” се оказа твърде тясна, за да побере желаещите да присъстват на събитието. Международният форум бе открит от доц. д-р Павел Павлов, преподавател по история на Църквата в Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, и доц. д-р Стоян Танев от Инженерния факултет на Южния Датски университет, Одензе, Дания, които са и основните идейни организатори на събитието от българска страна.

Те изясниха, че настоящата конференция поставя началото на един академичен форум, включващ се в рамките на по-широк проект, който е планиран и осъществен от международен екип изследователи от Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, Инженерния факултет на Южния Датски университет, Одензе, Дания, и Висшето Гръцко православно училище „Честният Кръст” в Бруклайн, САЩ, в партньорство с фондацията „Миню Балкански” в България и Столична община в лицето на ОП „Туристическо обслужване”.

Финансирането на цялостния проект се осъществява на базата на предложение до фондацията „Джон Темпълтън” в САЩ, оценено и одобрено на конкурентни начала измежду множество други международни предложения на базата на качествата на предложената научна програма. Фондацията „Джон Темпълтън” е може би единствената фондация в света, която подпомага интердисциплинарни научни изследвания, намиращи се на границата между религията и науката.

Като лектори в конференцията участват 22 лектори от 10 страни (България, Гърция, Русия, Сърбия, Македония, Франция, Дания, Англия, Канада и САЩ).

За популяризиране на истините от академичния форум съответно е създаден и сайт, на който ще бъдат представени изнесените доклади, както и последвалите ги дискусии.

В случая не е случаен и изборът на иконата за сайта. Това е стенопис от олтара на православния храм „Христос Спасител” в столицата на Канада, Отава. Тя е една от малкото икони, в която св. Григорий Палама е изписан редом с тримата йерарси – св. Григорий Богослов, св. Йоан Златоуст и св. Василий Велики. Подобна икона, която представя св. Григорий Палама като четвъртия йерарх и подчертава значимостта на ключови проблематики на конференцията, има във Великата Лавра на Света Гора и в манастира "Влатадон" в Солун.

Разглеждането тук на св. Григорий Палама е в контекста на неговото богословие през средата на XIV век, а именно въпросите за различието между Божията същност и Божиите енергии, въпроса за познаваемото и непознаваемото у Бога, въпроса за взаимоотношението между познанието на света и богопознанието, въпроса за различието между съзерцанието на природата и богосъзерцанието.

На откриването приветствие към участниците като официален домакин поднесе зам.-ректорът на Софийския университет, проф. Недялка Видева.

Думата за приветствие бе дадена и на доц. д-р Емил Трайчев, декан на Богословския факултет при СУ „Св. Климент Охридски”.

След него градоначалникът на София, г-жа Йорданка Фандъкова, пожела лично да поздрави участниците в конференцията. На всички гост-лектори от името на Столична община бе връчен почетният знак на София.

Впоследствие с докладите на професорите протопр. Г. Драгас и „вулкана” на съвременната православна мисъл – Негово Високопреосвещенство митрополит Йеротей Влахос, бе положено началото на самата конференция. Бе дадена думата и на проф. д-р Жак-Клод Ларше, който в началото представи своята книга "Богословие на болестта", току-що излязла на български език.

След официалната част всички участници и гости на конференцията бяха поканени на коктейл, организиран от Столична община, и приветствани от г-н Стоян Лазаров от общинския отдел "Туристическо обслужване".

 

 Снимки и видео от събитието можете да разгледате на сайта на Официалния сайт на Българската Православна Църква тук